17 juni 2016

Je n'ai que mon âme / Frankrike 2001

Det var långt ifrån schlagerfeber i Frankrike. Inte nog med att den framgångsrika svit av placeringar man haft sedan början av 1990-talet hade brutits och ersatts med alltmer katastrofala noteringar, men inget av de egna bidragen hade riktigt slagit an på hemmaplan sedan Amina 1991.

Inte heller hade kanalbytet - den mer regionalt inriktade France 3 tog över ESC då den betydligt större och glammigare systerkanalen France 2 hade annat för sig - fört något gott med sig. Det nya teamet verkade inte riktigt veta vad de höll på med eller hur man skulle lansera låtar på den stora och svåra franska marknaden. Men 2001 skulle de visa sig ha mer tur än någon egentligen skulle ha rätt till.

I en intern final hade man valt ut den unga kanadensiskan Natasha St-Pier, som nyligen uppmärksammats i rollen som Fleur-de-Lys i London-uppsättningen av musikalen "Notre-Dame de Paris". Hennes skivbolag såg förmodligen chansen att fylla det tomrum Céline Dion lämnat efter sig då hon alltmer sällan spelade in på franska och hade beställt en ballad av J. Kapler som tidigare skrivit för just Céline.

J. Kapler - egentligen en pseudonym för Robert Goldmann - var bror till Jean-Jacques Goldmann som skrivit Célines största hit på franska, "Pour que tu m'aimes encore", en låt som möjligen fått stå modell för det franska bidraget till Köpenhamn.

Skivinspelningen var i det närmaste perfekt och i den snygga videon såg Natasha ut som en uppdaterad variant av Nicole Rieu som tävlat för Frankrike i Stockholm 1975. Frankrikes största tv-kanal - kommersiella TF1 - plockade upp låten och började hårdlansera den, möjligen utan att veta att det var landets ESC-bidrag, och när tävlingen närmade sig var "Je n'ai que mon âme" redan en stor hit.

I Köpenhamn var Natasha lite nervös och tappade en del av värmen i sin röst. Dessutom genomförde hon ett av historiens minst lyckade språkbyten och sjöng den sista delen av sitt bidrag på engelska. Nog för att det var en sensation att fransmännen provade ett par rader på engelska, men originaltexten var betydligt bättre. Efter att ha tippats som en trolig vinnare var kanske fjärdeplatsen en liten besvikelse, men ändå Frankrikes bästa sedan 1995.

Natasha påbörjade ett fruktbart samarbete med producenten och låtskrivaren Pascal Obispo och blev en av decenniets mest framgångsrika sångerskor på den franskspråkiga marknaden. Något att minnas för alla de som tror att man inte kan lansera en karriär med hjälp av ESC.Natasha St-Pier / Je n'ai que mon âme (Frankrike 2001)
4:e plats av 23 bidrag i Köpenhamn

1 kommentar:

  1. I mitt tycke Frankrikes bästa låt efter millenieskiftet och en av deras tre absolut bästa någonsin. Den versionen som är helt på franska dock...den andra blev bra mycket sämre.

    SvaraRadera