29 juni 2016

E depois do adeus / Portugal 1974

En gammal god journalistisk regel lyder att man aldrig ska kontrollera en bra historia för noga då alltför bra historier ofta vid lite efterforskning visar sig vara för bra för att stämma.

En av de där riktigt fantastiska historierna är hur Portugals bidrag till Brighton 1974 användes som startskott för den revolution som skulle avsluta den portugisiska diktaturen och bana vägen för dagens moderna och demokratiska Portugal. Tråkigt nog räcker det med en snabb sökning på internet för att konstatera att revolutionen startade den 25 april - flera veckor efter att Paulo de Carvalho slutat på en delad sistaplats långt efter Abba.

Det som däremot stämmer är att skivinspelningen av låten var en av två som användes i en radiosändning som signal för att sätta revolutionen i rörelse. En häftig detalj även det, men om det omstörtande skedet skulle dragit igång mitt under pågående schlagerfestival hade det varit bra mycket mer spännande.

I Portugal har låten status som klassiker, inte minst för dess politiska betydelse, och ingen bryr sig över hävan över att Europa inte förstod sig på den. Paulo de Carvalho skulle dyka upp som portugisisk representant en gång till 1977 innan han senare i karriären skulle fokusera sig på att sjunga fado istället för populärmusik.Paulo de Carvalho / E depois de adeus (Portugal 1974)
Delad 14:e plats (sist) av 17 bidrag i Brighton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar