19 juni 2016

L'amour est bleu / Luxemburg 1967

Den grekiske sångaren och låtskrivaren Leo Leandros kom till Västtyskland på 1950-talet för att satsa på en större karriär där. Den tyska underhållningsindustrin var stor och expansiv och formligen skrek efter talang från andra länder. Leo fick till en och annan mindre hit men blev aldrig något riktigt stort namn på egen hand.

Istället såg han till att dottern Vassiliki fick en riktigt bred skolning inom musik och dans och scenisk framställning. Som riktigt ung påbörjade också dottern en sångkarriär under artistnamnet Vicky. Till en början sjöng hon mest samma glada och okomplicerade tyska schlager som så många andra, men unga fröken Leandros skulle visa sig ha en betydligt mer ambitiös ådra i sig.

1967 valde RTL ut henne att representera storfurstendömet vid ESC i Wien med en låt som pekade åt ett helt annat håll än den vanliga schlagerfåran. "L'amour est bleu" var visserligen en schlager, men en ovanlig sådan. Den var tydlig och lättfångad, men också poetisk och originell i formen. Redan pressen på plats i Wien anade att det här var en klassiker i vardande.

Den svagaste länken i paketet var tyvärr unga Vicky själv. Hon gav ett lite fyrkantigt intryck och förmedlade inte riktigt den styrka låten skulle ha förtjänat. Inte så underligt egentligen. Samtida källor hävdar att sångerskan var sjutton år gammal, i själva verket hade hon inte ens fyllt femton än. Hon var helt enkelt inte riktigt redo att axla den låt hon fått sig tilldelad.

Den riktigt stora framgången skulle gå Vicky förbi den här gången. Nog för att hon fick en stor framgång, men många andra artister spelade också in låten och odödlig blev den först när Paul Mauriat gav ut instrumentalversionen "Love Is Blue" som sålde i miljonupplagor över hela världen.

Vicky skulle växa till sig och bara något år senare börja spela in betydligt mer anspråksfulla låtar och bli en artist i schlagerns gränsland med ett moget och intellektuellt anslag. Fem år senare skulle Luxemburg dessutom än en gång ge henne chansen att uppträda i ESC och då lämnades ingenting åt slumpen.Vicky / L'amour est bleu (Luxemburg 1967)
4:e plats av 17 bidrag i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar