15 april 2016

Det' lige det / Danmark 1984

När Danmark hoppade av ESC efter finalen 1966 hade man ändå varit ett ganska framgångsrikt land och man var det enda nordiska land som vunnit och stått värd för tävlingen. 

Elva års frånvaro hade tydligen fått formen att rosta och efter comebacken 1978 hade Danmark nästan bara riktigt dåliga placeringar. Inte för att det påverkade intresset för den danska finalen där lokala artister tävlade med entusiasm och frenesi och örhängen skapades år efter år.

Kirsten Siggaard hade varit vokalissa i bandet Hokus Pokus där Søren Bundgaard varit en av medlemmarna. När han själv började skriva låtar var det Kirsten han ville skriva för och 1983 hade de gjort ett första försök tillsammans i den danska finalen med "Og livet går".

Samarbetet gav mersmak och inför 1984 års final hade de båda bildat duo - Kirsten & Søren - och bjöd på fart och fläkt och ett rejält plask i scenografins stora swimmingpool. Publiken jublade och efter hård strid på kniven gick "Det' lige det" segrande ur röstningen.

I Luxemburg fanns ingen pool att ramla i men med hjälp av tre mer eller mindre dansanta körsångerskor fick man bra fart på framträdandet också här och Europa visade sig nästan lika entusiastiskt som Danmark. Länge låg Kirsten & Søren - eller Hot Eyes som de kallade sig i den internationella hetluften - långt fram i tätstriden och förlorade slaget om tredjeplatsen först då sista landet röstat klart.

Snabbt blev Kirsten & Søren en av Danmarks mest populära och efterfrågade schlagerartister som skulle komma att sätta stor prägel på Dansk Melodi Grand Prix under de närmsta åren. Inte minst hade de nu satt en standard för vilken typ av låt Danmark kunde lyckas med: glatt, käckt och lättillgängligt.

"Det' lige det" blev också en stor hit även i Sverige och spelades in på svenska av bland andra Stefan Borsch och Wizex.Hot Eyes / Det' lige det (Danmark 1984)
4:e plats av 19 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar