10 april 2016

Divine / Frankrike 2008

Sébastien Tellier var verkligen inte den typens artist som borde ställa upp i ESC. Ambitiös och experimentell. Hipp och creddig, kompis med killarna i Air. Snudd på pretentiös och baksidestexten på hans första album uppmanade publiken att enbart lyssna till skivan i stearinljusbelysning.

Kanske visste han inte riktigt själv vad han gav sig in på. Helt tydligt hade han inte läst reglerna speciellt noga och trodde att den synthesizer-framställda körsång som flödar genom skivversionen skulle gå att lägga på band och använda också i Belgrad. EBU pekade på sitt regelverk och sade nej och fransmännen fick planera om sitt framträdande i sista stund.

Jag undrar hur den franska originalplanen såg ut och om den var lika flippad. Nu fick vi en femmannakör med löshår och lösskägg att matcha huvudartisten. Själv gjorde Tellier entré i en liten golfbil, bärandes en stor heliumfylld jordglob under armen. Före andra versen inhalerade han en dos helium ur ballongen och sjöng ett par rader med smurfröst.

Dessutom filmade man med flit hela låten som om kameramännen tagit en bläcka före sändning. Sneda vinklar, underliga inzoomningar, närbilder på sångaren som promenerar ur bild. Jag anar att åtskilliga tittare kliade sig i huvudet och undrade vad det var frågan om.

Hela paketet var intressant och utmanande - låten är helt vansinnigt cool hur man än vänder och vrider på saken - men avantgarde har aldrig varit ett särskilt fungerande recept i ESC.

Resultatet blev ganska klent men "Divine" fick ett liv även efter tävlingen. Inte minst i en uppmärksammad reklamfilm för ett franskt bilmärke men också på diverse hitlistor Europa runt. Allra bäst sålde Sébastien Tellier i Sverige där låten som högst låg fyra på Topplistan.Sébastien Tellier / Divine (Frankrike 2008)
19:e plats av 25 bidrag (final) i Belgrad

1 kommentar:

  1. Helt klart en av mina största favoriter genom åren! I studioversionen åtminstone - däremot håller jag ju med om att det inte alls gick att återge live. Jag blev besviken när jag konstaterade det i TV-soffan den gången, men försökte att inte bry mig om detta utan höll på Frankrike ändå.
    Och Tellier ska ändå ha en eloge för att han som "hipp och creddig artist" ställde upp, och fransk TV för att de frågade honom. Alla "credd-inslag" tycker jag ska uppmuntras så mycket det går!

    SvaraRadera