6 april 2016

Teriazoume / Cypern 1992

Det gick bra för Evridiki Theoklous. Redan som ung blev hon en eftertraktad körsångerska - hon hade körat bakom Cyperns bidrag till ESC 1983, 1986 och 1987 - innan hon studerat musik först i Paris, sedan i Boston. Nu hade hon flyttat till Aten, startat sin egen karriär på riktigt och släppt sitt första album.

Dessutom hade hon träffat en karl som var alldeles upp över öronen förälskad i henne. George Theophanous var en ung, lovande kompositör som kände musiken strömma genom kroppen varje gång han var tillsammans med sin musa Evridiki. Han hade skrivit ett par låtar till hennes skiva och nu hade han skrivit en eurovisionslåt för henne.

"Teriazoume" lät verkligen inte som en typisk schlager. Den var långsam och sensuell, med ett suggestivt stråkarrangemang och inte bara ett utan två falska slut som lurade publiken att börja applådera lite för tidigt. Svenska tidningar jämförde med Kate Bush, kanske mest för att det inte fanns så hemskt många andra egensinniga kvinnliga artister att jämföra med.

Trots att det inte blev någon braksuccé i röstningen - nog för att en elfteplats var ett helt okej resultatet med cypriotiska mått mätt - åkte Evridiki och George hem och spelade i rask takt in två album som blev riktigt stora framgångar på den grekiska musikscenen. Dessutom hade de bestämt sig för att ge ESC minst en chans till.Evridiki / Teriazoume (Cypern 1992)
11:e plats av 23 bidrag i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar