7 april 2016

Prima Donna / Ryssland 1997

Vinnaren av 1996 års ryska final hade gått ett hårt öde till mötes. I den underliga interna semifinal som anordnades inför ESC i Oslo kastades sju länder ut innan tävlingen börjat, utan att någon större publik fått höra deras låtar. Andrej Kosinski var en av dessa vars resa tog slut redan innan den börjat.

Året efter bestämde sig rysk tv för att ta det säkra före det osäkra. Utan någon nationell final gav man helt enkelt den nationella popikonen Alla Pugatjova i uppdrag att representera landet och återupprätta den nationella äran på det sätt bara hon kan. I Ryssland var hon så stor som någon stjärna överhuvudtaget kan bli.

Så hade det inte alltid varit. Alla Borisovna Pugatjova hade sjungit och turnerat i nästan tio år innan det stora genombrottet kom med "Arlekino" och huvudrollen i en stor filmsuccé. De sovjetiska myndigheterna var inte överförtjusta i hennes uppenbarelse och tyckte hon var vulgär, saknade värdighet och var "osovjetisk".

Publiken älskade i alla fall sin stjärna och som första sovjetiska popartist lyckades hon skapa sig en karriär även i väst. Hon gästade den italienska Sanremofestivalen och spelade in en skiva i Sverige med låtar av Lasse Holm, Torgny Söderberg och Anders Glenmark. "Million alih roz" blev en stor och odödlig hit i flera länder.

Alla hörde dessutom till vinnarna då Sovjetunionen föll i bitar. Nu blommade hennes sinne för affärer ut och vid sidan av musiken lanserade hon parfymer, klädmärken, skor och en serie radiokanaler med stor framgång.

Till finalen i Dublin hade hon engagerat Rutger Gunnarsson - en av Abbas mest flitigt anlitade studiomusiker - att arrangera och dirigera och de ditresta ESC-fansen blev knäsvaga av sin primadonna. 1997 var året då en större allmänhet verkar ha fått upp ögonen för att ESC var en stor happening i gaykretsar - inte minst tack vare Islands bidrag - och enligt svenska tidningar möttes Alla av applåder och stående ovationer var hon än dök upp.

Jag kan bara hålla med fansen på plats. Alla Pugatjovas uppvisning är helt magnifik med total närvaro som få andra artister under kvällen ens var i närheten av. Den låga placeringen är helt obegriplig men bekom nog inte den ryska popdivan desto mer. Hon hade åter stått i det europeiska rampljuset. Gott så.

Än idag är Alla Pugatjova en betydande maktfaktor i rysk showbiz även om rösten inte riktigt håller längre och hon därför sjunger sparsamt. Hon älskas fortfarande av sin stora publik och utmanar fortfarande det ryska etablissemanget och dess värderingar. Inte minst 2011 då hon för fjärde gången ingick äktenskap med den 27 år yngre tv-mannen Maksim Galkin och skaffade barn med hjälp av en surrogatmamma.Alla Pugatjova / Prima Donna (Ryssland 1997)
15:e plats av 25 bidrag i Dublin

5 kommentarer:

 1. Det talas ibland om tillfällen då "stora världsstjärnor" har förgyllt ESC med sin närvaro, och då brukar Julio Iglesias, Olivia Newton-John, Katrina & The Waves och naturligtvis ABBA nämnas. Men inte Alla Pugatjova, konstigt nog. Det är ganska uppenbart att det framför allt var vid detta tillfälle som en superstjärna var med - det vill säga någon som redan VAR en superstjärna vid det laget. Alla Pugatjova är sjukt stor!

  SvaraRadera
 2. En underbar låt och Alla är... du har redan sagt det. En härlig minne.

  SvaraRadera
 3. ...och en av de bästa (eller den allra bäst) sist tio sekunder av en Eurovision bidrag. Tack, Rutger.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag kan ju förstå varför placeringen blev relativt låg.
  Dels sjöng Alla på ryska och blev svårtillgänglig bara därför.
  Och vi kan se att språket hade stor betydelse förr i ESC.
  Fast jag tror också att många inte förstod sig på låten.
  Jag minns att jag fullkomligt avskydde den då.
  Men då var jag bara knappt tretton år.
  Nu idag kan jag se på den med vuxna ögon och uppskatta den bättre.
  Men den är knappast något, som får en massa poäng att trilla in.
  Så då hjälpte det inte så mycket att Alla var ett riktigt proffs.
  Eller att hon var en stor stjärna på hemmaplan i Ryssland.

  SvaraRadera