9 april 2016

Parlez-vous français? / Luxemburg 1978

Från början hade Mayte Mateos och Maria Mendiola sjungit spanska folksånger för turisterna på ett hotell då de upptäcktes av en tysk talangscout på solsemester. Han bjöd duon till Tyskland där de totades ihop med producenten Rolf Soja, som hittade på en visuell image åt dem där Mayte alltid var klädd i svart, Maria i vitt.

Rolf Soja hittade också på namnet Baccara - taget efter en populär ros vars röda färg är så djup att den nästan ser svart ut - såväl som duons karaktäristiska sound med lätt flämtande sensuell sång på engelska med stark accent över en eldig discobotten, gärna kryddad med en gnutta spansk folklore.

Baccaras första singel "Yes Sir, I Can Boogie" slog ner som en bomb sommaren 1977 och sålde i sexton miljoner exemplar. Spanjorskorna hamnade i Guinness rekordbok som världens dittills mest framgångsrika kvinnliga duo. Även uppföljaren "Sorry I'm A Lady" slog an väl och Baccara blev ett globalt fenomen.

Kanske tyckte producenterna att uppföljarskivan saknade hitlåtar. Kanske var de rädda att nyhetens behag hade blåst förbi. I vilket fall ställde Baccara mot alla odds upp när Luxemburg anordnade en nationell final för att hitta sitta ESC-bidrag till Paris.

Att Baccara ställde upp i ESC var en sensation som hette duga. Även fast tävlingen var en riktig hitfabrik i slutet av 1970-talet var det relativt sällan som de allra största namnen från hitlistorna ställde upp. Betydligt vanligare var att lovande artister ställde upp i hopp om det stora genombrottet. Vid sidan av Cliff Richard är Baccara möjligen det största namn som någonsin ställt upp.

I Paris fnystes det ganska rejält åt Baccara och deras låt med text om en kille som stöter på en tjej på stranden. Mer än en tyckte att det bara var en pyttipanna på de två första hitlåtarna och att "Yes Sir, I'm A Lady" skulle varit en mer passande titel.

Juryn gjorde också till stora delar tummen ned och hela sju länder gav Luxemburg noll poäng. En riktig örfil när tävlingens i särklass största namn slutade på sjunde plats. Den stora publiken höll inte alls med och snart blev "Parlez-vous français?" tävlingens största hit rent kommersiellt.

Även om triumfen uteblivit hade Baccara visat sig vara mer än ett tillfälligt fenomen och man fortsatte skapa hits ännu en tid. Några år senare när världen tröttnade på discon var sagan slut och duon gick skilda vägar.

Riktigt slut visade sig sagan ändå inte vara. Baccaras fans ville gärna se sina idoler sjunga de gamla hitsen och båda originalsångerskorna hittade sig varsin ny duettpartner och turnerar båda världen runt och sjunger "Yes Sir, I Can Boogie". Undrar om de någonsin tröttnar på den?

2004 ställde Mayte Mateos version av Baccara upp i den svenska melodifestivalen med "Soy tu Venus" utan att ta sig till final.Baccara / Parlez-vous français? (Luxemburg 1978)
7:e plats av 20 bidrag i Paris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar