19 april 2016

Papa pingouin / Luxemburg 1980

Efter den helt makalösa framgången med Dschinghis Khan 1979 hade Ralph Siegel rejält vind i seglen. Inte nog med att han blev både etta och tvåa i Västtyskland, dessutom hade Luxemburg bett honom skriva något poppigt och hitvänligt för en ung publik.

Han tog fram en riktigt snabbfästande trall om en pingvin som ledsnat på is och kyla och som längtade efter solsemester vid Medelhavet. Allt som krävdes nu var rätt artist och efter en del letande hittade man två glada franska tvillingsystrar som gärna sjöng och dansade.

16-åriga Sophie och Magaly Gilles hade jobbat som fotomodeller och hade en viss scenvana sedan tidigare. De sjöng kanske inte klockrent men utstyrda i färgglada rymdinspirerade dräkter såg de precis lika rätt ut som Dschinghis Khan gjort året innan.

För att riktigt understryka textens tema fick de sällskap på scenen av tre kvinnliga körsångerskor i frack och en manlig körsångare i pingvindräkt. Man undrar vad systrarna Gilles själva tyckte om maskeraden. Kändes det kanske lite väl barnsligt?

Juryn svalde inte karamellen och Luxemburg hamnade på en sval mittenplacering, men låten blev snabbt en riktig monsterhit i den tänkta målgruppen. Det var varken första eller sista gången som juryn ignorerat en låt med hitpotential.

Hiten till trots blev Sophie och Magaly kortlivade i rampljuset. Efter att uppföljaren "Arlequin" floppat rev Ralph Siegel kontraktet. Kanske tyckte han att flickornas talang var för begränsad, kanske var det för bökigt att jobba över språkgränsen. Systrarna släppte ett par singlar till på ett annat bolag, utan framgång.

Några år senare drabbades systrarna av en personlig tragedi, då en pojkvän smittade Magaly med HIV. 1996 avled hon i en AIDS-relaterad sjukdom och Sophie, drabbad av svåra depressioner, drog sig undan från världen. I många år levde hon ett tillbakadraget liv ensam utan att komma över förlusten av sin syster, något hon för några år sedan lät sig intervjuas om i fransk tv. Sophie Gilles avled i januari 2019.

"Papa pingouin" skulle visa sig ha ett långt liv. 2006 blev den åter en stor hit, ackompanjerad av en söt video full av dansande dataanimerade pingviner, än en gång lanserad av RTL.

Uppdaterad 16 april 2020Sophie & Magaly / Papa pingouin (Luxemburg 1980)
9:e plats av 19 bidrag i Haag

3 kommentarer:

 1. Sophie dog 27 februari 2019.

  SvaraRadera
 2. Systrarna var födda 1964 och torde således ha varit 16 år gamla när de sjöng denna sång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser man på, det stämmmer ju. Ändrade i texten. Tack för falkblick!

   Radera