23 april 2016

Julie / Jugoslavien 1983

Det enda socialistiska landet i startfältet hade ingen lätt resa genom Eurovision Song Contest. Jugoslaviens låtar fick ofta nöja sig med artiga ströpoäng och blygsamma placeringar. Ingen verkade riktigt förstå sig på deras låtar eller uppskatta dem efter förtjänst.

Ingen på hemmaplan trodde att det skulle ändras då en riktig nobody vann den nationella finalen framför näsan på en hel uppsjö stora stjärnor som alla hade siktet inställt på att åka till München.

I den nationella finalen tävlade de olika delrepublikernas tv-bolag mot varann och tävlingen var högst ojämn. TV Zagreb hade hela landets tyngsta popfabrik i ryggen - där kunde inte ens de största stjärnorna vara säkra på att komma med om de skickade in bidrag - medan exempelvis stationerna i Pristina eller Titograd fick söka med ljus och lykta för att hitta låtar som höll måttet. Vid den här tiden krävde reglerna dessutom att artisterna kom från den delrepublik de representerade.

Milan Popović var egentligen verksam i Zagreb men skulle inte haft en chans i deras uttagning. Med en mamma från Montenegro insåg han i sista stund att han kunde skicka sin låt till Titograd där den togs emot med tacksamhet.

Under artistnamnet Daniel vann han högst otippat hela den jugoslaviska finalen i Novi Sad med en låt som var närmast opassande lik en stor hit Shakin' Stevens haft året innan. Plagiatanklagelser till trots skickades han till München där han till de jugoslaviska tidningarnas stora förvåning sågs som en av favoriterna. Poängen fullkomligt smattrade in från alla håll - bara vinnaren Luxemburg fick fler tolvpoängare - och till slut landade Daniel på fjärde plats, en poäng efter Carola Häggkvist.

"Julie" blev tävlingens största kommersiella framgång det året men Daniel lyckades aldrig följa upp sin hit. Han ställde upp ett par gånger till i den nationella finalen men ungefär samtidigt som Jugoslavien rasade ihop som land gjorde Daniels karriär detsamma.

Än idag planerar han sin stora comeback som artist och låtskrivare men de flesta rubriker han får handlar om hans misslyckade projekt och stormiga privatliv. Åtminstone borde han få äran av att ha introducerat den glada, poppigare stil som skulle ge Jugoslavien större framgång i ESC än någonsin tidigare under 1980-talet.Daniel / Julie (Jugoslavien 1983)
4:e plats av 20 bidrag i München

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar