28 april 2016

De la capăt / Rumänien 2015

När Fan blir gammal blir han religiös. När hårdrockare blir gamla blir de mjukisar. Voltaj hade hört till Rumäniens hårdaste band - hatade och motarbetade av regimen - och kunde inte uppträda offentligt förrän efter de politiska förändringarna.

Några medlemsbyten senare hade de riktigt hårda tonerna klingat av och bandet liknade alltmer Coldplay än sitt eget forna jag. Den gamla publiken surnade till men bandet blev mer framgångsrikt än någonsin och det var knappast någon större överraskning att de vann den rumänska finalen med sitt hjärteknipande bidrag.

Sången handlar om de miljoner rumäner som lämnat sitt hemland för att kunna arbeta och skicka hem pengar, och om alla de barn som lämnas kvar hemma hos släktingar under tiden. En talande video och en text delvis på engelska hjälpte till att förmedla gruppens budskap.

I slutändan blev framförandet lite väl slätstruket. Professionellt och lätt att tycka om men samtidigt lite tråkigt, och den fina sången kom lite i skymundan av andra, mer spektakulära bidrag. Hur som helst tycker jag att det var Rumäniens bästa bidrag på många år.

Det såg också ut att kunna bli Rumäniens sista bidrag tillsvidare. 22 april 2016 meddelade EBU att man återkallat Rumäniens medlemsskap i unionen med omedelbar verkan då det nationella tv-bolaget TVR under flera år misslyckats med att betala sina avgifter. Landets bidrag till ESC 2016 ströks därmed ur tävlingen. Situationen löstes inför det fotbolls-EM som var på kommande samma sommar och TVR gjorde comeback i ESC i Kiev 2017.

Uppdaterad 22 juni 2021Voltaj / De la capăt (Rumänien 2015)
15:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar