26 april 2016

Euro neuro / Montenegro 2012

När Montenegro hade deltagit tre gånger under egen flagga helt utan framgång drog de sig ur tävlingen och höll sig hemma i två år. När de väl kom tillbaka verkade de ha bestämt sig för de andra länderna åtminstone skulle lägga märke till dem.

Rambo Amadeus var knappast någon som skulle gå Europa förbi. En flitig musiker och låtskrivare, med smak för det bisarra och yviga. En som njuter av att manipulera sin omgivning, enligt den egna biografin.

Hans bidrag var en minst sagt egensinnig blandning av satir och grovkornig humor, ett uppkäftigt stycke ironi man dessutom kunde dansa till. Videon till låten var snygg, rolig och lite lätt provocerande. Med rätt handlag kunde det här ha blivit en riktig klassiker.

Tyvärr tar den gode herr Amadeus i så det spricker. Scenshowen är rätt underhållande tills han själv spårar ur och tappar tråden och börjar spela över å det grövsta. Plötsligt är det inte så underhållande längre utan mer obehagligt. Kvar blev bara tanken om allt det här bidraget kunde ha varit.

"Euro neuro" var dessutom sannolikt en av de utlösande faktorerna till att EBU året efter slutade lotta ordningsföljden och istället lät värdlandets producenter slå fast startordningen. Det fanns en viss oro för att ett visst antal miljoner tittare helt enkelt skulle slå av tv:n redan under den första låten.

Montenegro har faktiskt betalat med euro så länge valutan funnits trots att man inte är ett EU-land. Under Kosovo-kriget 1999 övergav man de egna pengarna och började betala med tyska mark istället, och när Tyskland bytte till euro gjorde Montenegro detsamma.Rambo Amadeus / Euro neuro (Montenegro 2012)
15:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar