2 april 2016

Start A Fire / Azerbajdzjan 2014

Av de artister Azerbajdzjan skickat till ESC (till och med 2016) är min klara favorit Dilara Kazimova. Det finns något intressant och inbjudande i hela hennes väsen. En värme. En intelligens och en humor. En behaglig klang i rösten. En artist att älska, helt enkelt. Och ändå visar hon tydligast av alla hur fel allting kan bli.

Låten hon sattes att framföra är inte heller dum alls. En ovanligt långsam och krävande låt för den här tävlingen. Musikaliskt spännande och högstående med en lagom poetisk och diffus text.

Synd bara att Dilara och låten passar så dåligt ihop. I den nationella finalen där artisten valdes ut vann Dilara på sin energi, sin humor och sin galenskap. Inget av det fanns i den mycket seriösa tävlingslåten.

"Start A Fire" har dessutom en text som vill förmedla något. Dilaras engelska lämnar helt tydligt en del övrigt att önska. Man får känslan att hon kanske inte ens förstår alla ord hon sjunger. Vem som helst med stukad engelska kan sjunga en glad nonsenstext, men en krävande text med budskap kräver en annan trovärdighet och närhet.

Låten skulle ha behövt en annan artist. Dilara hade förtjänat en låt som passat hennes temperament och person bättre. Resultatet blev Azerbajdzjans klart lägsta placering dittills. Synd på rara ärter.Dilara Kazimova / Start A Fire (Azerbajdzjan 2014)
22:a plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar