1 april 2016

April April / Sverige 1961

Första gången SRT (Sveriges Radio Television) anordnade en nationell final 1959 hade man redan på förhand bestämt vilken artist som skulle skickas iväg till den internationella tävlingen, oavsett vilken låt som vann. Trots att förfarandet varken var speciellt populärt bland publiken eller framgångsrikt i ESC levde det kvar i flera år, också 1961.

I den svenska melodifestivalen (som ännu inte fått det namnet) sjöngs varje bidrag av två olika artister: en sjöng med stor orkester och en annan sjöng med liten orkester. Allt för att understryka att det är melodierna som tävlar och inte artisterna. Så är det fortfarande enligt reglerna. ESC är en tävling för låtskrivare och det är de vinnande upphovsmännen som är de egentliga segrarna.

"April April" var en ganska populär vinnare, sjungen av Gunnar Wiklund och Siw Malmkvist. Siw hade fått en blackout och glömt texten då hon sjöng vinnarreprisen och fnittrade sig igenom stora delar av låten. Skandal tyckte tidningarna och möjligen brann Siws chanser att få åka till Cannes inne i och med det.

Istället blev det Barbro "Lill-Babs" Svensson som gavs uppdraget. Eller var det redan bestämt på förhand att hon skulle åka? I vilket fall som helst visade det sig att artisten och låten inte riktigt var gjorda för varann. Refrängen skulle ju visslas fram och vissla kunde Lill-Babs inte.

Hon övade och övade och i Cannes gick visslandet helt okej. Det låter helt klart bättre än om jag skulle gjort det. Men Europa lät sig inte charmas och allt som allt blev det bara två poäng från värdlandet Frankrike. Lill-Babs snyftade i kulisserna och var rädd att svenskarnas dom skulle vara hård, men det fanns ingen anledning till oro: Sverige älskade henne oavsett resultat.

Lill-Babs skulle bli en sällsynt deltagare i melodifestivalen efter detta. Hon ställde upp i Melodifestivalen 1973 och kom fyra, samt i Norges final 1969 där hon kom allra sist.

I mars 2018 tvingades hon ställa in flera engagemang efter att ha drabbats av hjärtsvikt. På sjukhuset upptäcktes en elakartad cancer och den 3 april meddelades det att Barbro Svensson avlidit, 80 år ung.

Uppdaterad 3 april 2018Lill-Babs / April April (Sverige 1961)
14:e plats av 16 bidrag (näst sist) i Cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar