16 april 2016

Dschinghis Khan / Västtyskland 1979

Trots att han var en av Västtysklands allra mest framgångsrika låtskrivare och skivbolagsdirektörer hade Ralph Siegel haft svårt att ta sig in i Eurovision Song Contest. Inget av hans två bidrag (Luxemburg 1974 och Västtyskland 1976) hade blivit några större framgångar på skivmarknaden och hans mer kommersiella alster verkade ha svårt att imponera på dem som valde ut bidragen.

Allting skulle förändras dramatiskt då tv-stationen i Ralph Siegels hemstad München fick i uppdrag att skapa en stor och publikvänlig nationell final. De senaste årens västtyska uttagningar hade antingen varit interna val eller halvdana tillställningar publiken struntat i. 1978 hade den tyska finalen enbart sänts i radio.

Nu slog man på trumman rejält och anordnade påkostad galafinal inför storpublik. Den allra största nyheten var att ett statistiskt urval av tittarna skulle få välja vinnare och garantera att rätt låt vann.

Ralph Siegel anade morgonluft och måste ha insett vilket utmärkt tillfälle det här var att lansera nya låtar. Hans skivbolag Jupiter Records satsade hårt och fick med inte färre än fyra låtar bland de tolv finalisterna.

Siegels huvudnummer var en riktigt taktfast pangschlager med klistrig refräng och en skojig om än inte helt historiskt korrekt text om den mongoliske krigsherren Djingis Khan. För att uppnå total effekt hade han plockat ihop sex studiomusiker med rätt look för låten. Det blev en internationell trupp bestående av två tyskar, två ungrare, en holländare och en sydafrikan.

Alla var inte förtjusta. Efter segern fylldes de tyska tidningarna av negativa artiklar som förfasades över att Tyskland - med nutidshistorien i bakspegeln - skulle sjunga glatt om en av världens värsta krigsherrar. Dessutom att detta skulle ske i Jerusalem av alla ställen gjorde ingenting bättre.

I Israel togs låten däremot emot med förtjusning av publiken som förmodligen såg den som den glada klackspark den var tänkt att vara och inget annat. Låten blev en stor hit, Västtyskland fick sin bästa placering på många år och den nya nationella finalen var en succé.

Dschinghis Khan skulle dessutom visa sig förvånansvärt långlivade som grupp med flera stora hits på sitt samvete. Året efter låg de etta i Australien med "Moscow" som australiensisk tv använt flitigt i samband med de olympiska spelen i Moskva.

Nu hade Ralph Siegel fått ett kvitto på att han visst kunde lyckas internationellt bara han fick fritt spelrum och satsade nu stenhårt på den internationella finalen. Tre år senare skulle han träffa mitt i prick och ta Västtysklands första seger.Dschinghis Khan / Dschinghis Khan (Västtyskland 1979)
4:e plats av 19 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar