20 april 2016

Visionary Dream / Georgien 2007

Jag kommer inte längre ihåg detaljerna rent exakt. Jag var på väg någonstans och hade ett par minuter på mig att kolla vinnaren av Georgiens final som hållits under eftermiddagen, finsk tid. Jag minns att jag inte hade några förväntningar alls och att jag när låten började hann tänka att det nog skulle bli något typiskt etnotjafs. Och sedan tror jag att jag tappade hakan. Vad jag helt säkert minns är att jag genast lyssnade en gång till. Och en gång till.

Det var ett fascinerande låtbygge debuterande Georgien hade valt ut. Först och främst kändes det som om de kastat ihop flera vitt skilda låtar i en stor hög, men på något sätt hakade låtarna ändå fast i varandra och fungerade tillsammans.

När bitarna så småningom mynnade ut i en refräng lät den som om de stoppat Madonnas "Ray of Light" i tvättmaskinen och kört den på fel hastighet tills den kommit ut skrynklig och underlig och lätt sönderriven.

Att få en sådan låt att fungera kräver verkligen en artist av rang och Sopho Khalvashi visade sig vara en smärre urkraft på scenen. Med skönhet, pondus, närvaro och röst i ljuv kombination lyckades hon stråla tillräckligt för att ställa sina fyra svärdviftande dansare i skymundan.

Kanske var det hela lite för krångligt för gemene man framför tv:n men jag tycker fortfarande att det här är Georgiens allra bästa låt och drömmer om att Sopho ska göra comeback i tävlingen.Sopho / Visionary Dream (Georgien 2007)
12:e plats av 24 bidrag i finalen

1 kommentar:

  1. I didn't like this song at all at the preview stage, I thought it was messy, too much shouting, too much ethnic elements mixed with modern ones and too much everything. In Helsinki suddenly everything fell into their place. On stage Sopho and his backing group shone and the song suddenly worked and had meaning.

    And best of all, the lights designer Mikki Kunttu made his best and most imaginative effort for this song. I could watch this song for the background video alone, and I still think it is the best background projection any song has ever had on Eurovision.

    SvaraRadera