11 februari 2016

Ey sham / Israel 1973

I början av 1972 befann sig den israeliska sångerskan Ilanit i Västtyskland för att spela in material då någon på skivbolaget Ariola frågade om hon kunde tänka sig att ställa upp i den kommande tyska uttagningen till ESC.

För Ilanit var det svårt nog att ens komma till Tyskland för att jobba. Stora delar av hennes släkt hade mördats i koncentrationslägren under kriget och först när hennes mamma uppmanat henne att se mot framtiden och inte mot det förflutna beslöt hon sig för att ta chansen och jobba där. Men representera Tyskland internationellt, det ville hon inte.

Däremot ville hon gärna sjunga för Israel. Den israeliska televisionen hade startat så sent som 1968 och hade fattigt med pengar men var redan från början medlem av EBU, den europeiska radiounionen. Ilanit har i flera intervjuer berättat hur hon åkte hem och lyckades övertala cheferna om hur värdefullt det skulle vara för den judiska staten att synas i Europas största tv-program.

Israel anmälde sig till följande års tävling och Ilanit utsågs till representant. Hon erbjöd sig också att betala flygresan till Luxemburg för sig själv och hela delegationen, som med sina fem medlemmar var den allra minsta på plats.

Låten var skriven av Nurit Hirsch, en rutinerad hitsnickare som dessutom skickades med till Luxemburg för att dirigera orkestern. Tillsammans med svenska Monica Dominique blev de tävlingens första kvinnliga dirigenter någonsin.

Alla var mycket nöjda med låten men oense om uppbyggnaden. Ilanit ville gå direkt på refrängen medan Nurit insisterade på att bygga upp stämningen med en kort vers. Än idag hävdar Ilanit att de kunde ha vunnit om de gjort som hon ville.

Trots att många länder dykt upp i tävlingen sedan dess har nog inget lands debut blivit lika uppmärksammad och känts lika speciell och laddad som just Israels. Dessutom ledde den israeliska närvaron till ett stort säkerhetspådrag. Med terrordådet vid OS i München några månader tidigare i färskt minne ville ingen ta några risker. Enligt rykten bar Ilanit en skottsäker väst under sin klänning men det har hon förnekat flera gånger.

I slutändan fick Israel höga - men inte de allra högsta - poängen och landade på en värdig fjärdeplats en bit bakom topptrion. Ilanit fick en del internationella erbjudanden och valdes till landets främsta sångerska sju år i rad. Nurit skulle återvända som kompositör och dirigent och vinna hela rasket några år senare. Då hade hon dessutom följt Ilanits råd att börja med refrängen.Ilanit / Ey sham (Israel 1973)
4:e plats av 17 i Luxemburg

3 kommentarer:

 1. So synd att det inte finns en bra kvalité skivinspelning av denna pärla. Eller finns det? Jag har inte hittat on-line eller off.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror kanske på tycke och smak men jag tycker ju att den här versionen är underbar. https://open.spotify.com/track/3R4eMoLfkT16u5MInxEwQU

   Radera
 2. Gudomliga Ilanit, med två av Israels bästa bidrag genom tiderna - och med det tilltänkta bidraget som kunde ha blivit den bästa Eurovisionlåten nånsin, Balalaika från 1984!

  SvaraRadera