10 februari 2016

De vogels van Holland / Nederländerna 1956

Man har över tusen låtar att skriva om, så var börjar man? Lämpligen från allra första början. Jag kommer att strunta glatt i allt vad kronologi heter men just här och nu känns det rätt att starta precis som ESC självt gjorde en gång i tiden.

"De vogels van Holland" är det allra första bidraget i den allra första upplagan av Eurovision Song Contest, ett namn tävlingen för övrigt inte hade fått än. "Grand Prix de la Chanson européenne" var programmets officiella titel.

Till finalen i Lugano hade sju länder anmält sig i tid - de sex länder som 1952 hade grundat den europeiska kol- och stålgemenskapen samt det neutrala värdlandet Schweiz - och varje land ställde upp med två låtar var. Enligt legenden hade även Danmark, Storbritannien och Österrike velat ställa upp men missade att anmäla sig i tid.

Det var en rutinerad artist som äntrade scenen med startnummer ett. Jetty Paerl kom från en judisk familj och hade under andra världskriget tvingats fly till London. Där sjöng hon i Radio Oranje som sände nyheter och underhållning riktad till det ockuperade hemlandet. Att en judisk artist fick inleda hela Eurovision Song Contest bara elva år efter andra världskrigets slut är en händelse som ser ut som en tanke.

Själva sången är kanske inte så märkvärdig men är en glad och patriotisk liten trall om att de holländska fåglarna minsann sjunger vackrare än alla andra fåglar i världen, måhända för att inget annat land har så blå vattenpölar som Holland, måhända för att inget land har vackrare flickor än Holland.

Texten skrevs av Annie M. G. Schmidt som redan var på god väg att etablera sig som en av sitt lands mest älskade författare, inte minst för sina odödliga barnböcker. Idag ses hon som Nederländernas egen Astrid Lindgren eller Tove Jansson och hennes författarskap har lämnat ett stort avtryck efter sig.

Det skulle även hennes död komma att göra. Under många år hade hon varit en förespråkare för aktiv dödshjälp och avled själv dagen efter sin 84-årsdag till följd av egenhändigt administrerad eutanasi. Hennes fall ansågs ha bidragit till en omfattande debatt och sju år senare tilläts läkarassisterat självmord enligt nederländsk lag.

Hur det gick för Jetty Paerl och "De vogels van Holland" i själva tävlingen vet man inte säkert. Vid den första finalen genomförde juryn en sluten omröstning och bara vinnaren offentliggjordes.

Jetty Paerl fortsatte att uppträda i flera år även om hennes storhetstid var över i slutet av 1950-talet. Hon avled i augusti 2013 i en aktningsvärd ålder av 92 år.Jetty Paerl / De vogels van Holland (Nederländerna 1956)
Oplacerad av 14 bidrag i Lugano

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar