23 februari 2016

Come back to stay / Irland 1966

Irland hade gjort en värdig och framgångsrik debut året innan i Neapel och hade nu valt fram sin kanske allra största rockstjärna att representera dem. Med ett namn som Richard "Dickie" Rock måste ju rockmusiken ha framstått som det självklara valet.

Tre år tidigare hade han tagit över rollen som sångare i The Miami Showband, en av öns allra mest populära dansorkestrar. Från början hade han inte tagits emot med öppna armar - han såg inte direkt ut som en rockstjärna och så var det de där öronen - men snart hade han vunnit över publiken på sin sida. Flera av bandets singlar låg etta på den irländska topplistan och vid konserterna utspelade sig rena Beatleshysterin där flickorna svimmade och grät om varannat.

Då reglerna för ESC inte tillät grupper att ställa upp så deltog Dickie som soloartist i den nationella finalen och vann, fick en singeletta i eget namn och kom på fjärde plats i Luxemburg.

Allt borde varit frid och fröjd men nu tyckte flera av bandkamraterna att Dickie fick lite för mycket utrymme och uppmärksamhet. Året efter hoppade flera av bandets medlemmar av för att bilda en ny grupp istället.

Dickie Rock värvade snabbt nya medlemmar och fortsatte att turnera framgångsrikt med Miami Showband i flera år till. Än idag uppträder han sporadiskt och räknas till Irlands verkliga musikpersonligheter.Dickie Rock / Come Back To Stay (Irland 1966)
Delad 4:e plats av 18 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar