20 februari 2016

Running Scared / Azerbajdzjan 2011

Från allra första stund då Azerbajdzjan debuterade i Eurovision Song Contest 2008 borde det ha stått klart för de flesta att man hade en stenhård ambition att vinna. Målet var att få välkomna hela Europa i Baku och visa vilket spännande land och resmål man var.

För att inte tala om att man i förlängningen ville locka till sig investeringar och kapital och förbättra landets image internationellt. Azerbajdzjan är en av världens största oljeproducenter men rikedomarna har fördelats snett och halva landets befolkning lever under fattigdomsgränsen. Korruptionen blomstrar, oppositionen är förtryckt och presidentfamiljen styr och ställer enligt eget tycke och smak.

För att nå framgång använde man sin stora plånbok och köpte in sina bidrag utomlands ifrån. Artisterna som framförde låten hade vaskats fram i en nationell final men låten, körsångarna och koreografin var alla hämtade från Sverige.

Han var kändisbarnet med artistdrömmar, hon var en azerbajdzjansk hemmafru bosatt i London. Det slog inte direkt gnistor mellan dem men den bristande kemin doldes ganska bra av den snillrika koreografin. Det hela var snyggt och välkammat och trevligt men när Azerbajdzjan seglade iväg och vann tappades en och annan haka runt om i Europa.

Vad som egentligen hände var att startfältet var jämnt och Europa oense. Poängen flög i rikliga mängder åt alla håll och det räckte med en ovanligt låg poängsumma för att vinna - den lägsta vinnarpoängen sedan semifinalerna infördes. Dessutom muttrades det med låg röst om att en och annan oljemiljon kanske lagts på att köpa röster.

Hemma i Azerbajdzjan firade man stort och texter om vinsten snabbt skrevs in i skolornas läroböcker. Nu började man smida planer inför en final i Baku som skulle bli den dyraste genom tiderna och där man exempelvis byggde en helt ny konsertlokal från grunden.Ell & Niki / Running Scared (Azerbajdzjan 2011)
1:a av 25 bidrag (final) i Düsseldorf

2 kommentarer:

 1. Själv tycker jag supermycket om den här låten och den blev ju även en mycket större hit här i Sverige än de andra vinnarna från öst blev. Enda so störde mig detta år var att Italien stal våran silverplacering mitt framför ögonen på oss:-)

  Eftersom jag inte vart så förtjust i vinnarna varken år 2008, 2013 eller 2014 rankar jag denna som en topp tre vinnare från de senaste 10 åren:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också den här låten. Är inte helsåld på framförandet men studioversionen är snygg. Azerbajdzjans bästa, tycker jag.

   Radera