21 februari 2016

Et s'il fallait le faire / Frankrike 2009

Både Storbritannien och Frankrike hade i många år påtalat hur väldigt svårt det var att få etablerade artister att vilja ställa upp i ESC. Trots att vinden hade vänt under de senaste tio åren och den gamla tävlingen blivit riktigt populär på nytt så verkade stjärnorna ännu anse att de var ett obekvämt ställe att synas på. Fel forum.

Helt plötsligt värpte ändå hönan ett guldägg när fransk tv offentliggjorde att ingen mindre än Patricia Kaas skulle representera trikoloren i Moskva.

Patricia Kaas hade fått ett stort genombrott i slutet av 1980-talet och gjort sig känd för att blanda pop och chanson. Nu hade hon ett nytt album att lansera och ville gärna göra det i eurovisionens strålkastarljus. Måhända att det gått ett par år sedan hon senast hade en hit på topplistorna men denna moderna Piaf var ändå en riktig godbit.

Tävlingslåten hämtades från det nya albumet "Kabaret", som odlade Kaas kärlek för just 1920- och 30-talens sångerskor, och var långsam, elegant och majestätisk. Inte direkt den typen av låt som varit hårdvaluta sedan telefonröstningen införts.

Till fransmännens lycka var 2009 året då jurygrupperna gjorde stor comeback och återtog halva makten i omröstningen. Där tittarna höll sig mer reserverade gav juryn höga poäng till Frankrikes svala och tjusiga chanson.

När hon kom tillbaka hem med en åttondeplats i bagaget undrade skvallerpressen om hon inte ångrade sin medverkan. Det gjorde Patricia Kaas inte alls och förklarade att hon inte fått så här mycket positiv PR på mången god dag. Albumet fick en rejäl skjuts i försäljningen och hon kunde med ens lägga till många fler länder till sin pågående turné.

Dessvärre lyssnade inga andra stjärnor så noga på vad hon hade att säga och snart skulle Frankrike komma att representeras av mer anonyma förmågor igen.Patricia Kaas / Et s'il fallait le faire (Frankrike 2009)
8:e plats av 25 (final) i Moskva

1 kommentar:

  1. Det vore kul om du skulle kunna göra ett inlägg om Ortal som tävlade för Frankrike 2005. Har alltid undrat vad som hände med henne.
    Jag gillade nämligen "Chacun Pense A Soi" det året :)

    SvaraRadera