20 februari 2016

My Słowianie - We Are Slavic / Polen 2014

Polen hade hållit sig hemma från Eurovision Song Contest de två senaste åren då de efter en del funderande bestämde sig för att skicka en kandidat till Köpenhamn.

Det officiella skälet till frånvaron hade varit att man 2012 stod värd för de europeiska mästerskapen i fotboll tillsammans med Ukraina och att den polska televisionen satsade allt sitt krut på det projektet.

Troligtvis hade den egna bristen på framgång spelat roll också. Ända sedan landets sensationella debut i Dublin 1994 - då man sjöng sig rakt in på andra plats - hade resultaten varit nedslående besvikelser.

När man kom nu kom tillbaka tänkte man åtminstone göra ett visst intryck på Europa och man bestämde sig för att skicka en riktig hit till ESC.

"My Słowianie" var pop med en rejäl dos polsk folkton i botten och videon, som drev med nationella stereotyper om manliga män och lantliga, vackra och rejäla kvinnor, visades 15 miljoner gånger på tre veckor.

I Köpenhamn skruvade man till konceptet ytterligare och gav stort utrymme åt två stycken glamour girls som ägnade sina tre minuter i rampljuset åt att kärna smör och tvätta kläder på ett högst suggestivt vis.

Sexistiskt och förnedrande tyckte vissa och en del tv-bolag opponerade sig mot att behöva visa det här på familjevänlig tid. Polackerna själva kontrade med att be om fler urringade närbilder.Donatan & Cleo / My Słowianie - We Are Slavic (Polen 2014)
14:e plats av 26 (final) i Köpenhamn

3 kommentarer:

 1. Jag älskar denna låten!!! Tycker den var både modern och för inte tala om superbra. Och jag tycker folk klagar för mycket på stagingen här:-) Den förtjänade topp 10 i mitt tycke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker scenshowen är vansinnigt rolig. Tror att många tänker att alla har taskig kvinnosyn i "Östeuropa" och att de därför inte vågar tro att det finns humor med i bilden här.

   Radera
  2. Håller med helt! Bara humor, allt behöver inte vara seriöst hela tiden!

   Radera