14 februari 2016

Aspro mavro / Cypern 1987

Det hade börjat så bra och på de två första försöken hade Cypern varit en pigg uppstickare som placerat sig högt och gjort ett gott intryck. Efter det sinade framgångarna och Medelhavets tredje största ö började placera sig i botten år efter år.

1987 gjorde man en rejäl uppryckning och räknades åter till en av favoriterna. Man hade valt en riktig eurovisionsschlager med ett sound som låg helt rätt i tiden. Kanske en möjlig vinnare. Soundet var ingenting cyprioterna hade fixat till på egen hand. "Aspro mavro" hade spelats in i Sverige, producerad av Lars O Carlsson - en av husproducenterna hos Mariann Records i Skara.

Det ryktades till och med att låten egentligen var skriven av Torgny Söderberg som tre år tidigare vunnit hela Eurovision Song Contest med "Diggi-loo diggi-ley", något Cyperns nationella regler inte skulle ha tillåtit. Hur det än låg till med den saken presenterades makarna Andreas och Maria Papapavlou som upphovsmän i offentligheten.

Sångerskan Alexia Vassiliou hade redan sjungit för Cypern vid debuten 1981 som del av gruppen Island. Nu var hon hemkallad från sina musikstudier i Boston för att än en gång försvara landets ära och laddade sin låt med pondus och närvaro.

Hon hade gott stöd av sin scenkamrater, varav tre själva skulle komma att representera Cypern i ESC: dansaren Haris Anastasiou 1990 såväl som körsångerskorna Elena Patroklou (1991) och Evridiki (1992, 1994 och 2007).

Alexia kom på sjunde plats, fick en hit med sitt tävlingsbidrag och blev med åren en av den grekiska musikvärldens största stjärnor. Idag har hon lämnat popen bakom sig och satsar mer på jazz och improvisation. 2012 utsågs hon till Cyperns främsta kvinnliga sångerska.Alexia / Aspro mavro (Cypern 1987)
7:e plats av 22 i Bryssel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar