12 februari 2016

Woki mit dein Popo / Österrike 2012

Humor är svårt. Låt oss slå fast det en gång för alla. Det man skrattar åt i ett land kanske inte är skojigt alls någon annanstans. Med tanke på hur få ledande komiker Österrike skänkt världen är det förvånande hur ofta just de spelat humorkortet i ESC.

I den österrikiska finalen 2012 stod slutstriden mellan just frejdig lokal humor och en skäggig drag queen vid namn Conchita Wurst. Med minsta möjliga marginal valde man heteronormativ humor före killen i klänning.

Vinnarna Trackshittaz - bestående av Lukas Plöchl och Manuel Hoffelner - kunde möjligen beskrivas som ett österrikiskt svar på Ronny och Ragge och skojade om en viss typ av ung man av lantligt snitt med smak för enkla nöjen. Traktor-gangsta-party-rap, helt enkelt.

Året innan hade man kommit tvåa i den nationella finalen och fått en jättehit med "Oida taunz". Nu gick man hela vägen och fick visa upp sig internationellt med sin sång om att skaka rumpa.

Det allra svåraste med humor i ESC är att de andra ländernas tittare inte nödvändigtvis förstår vad du håller på med. Där Trackshittaz ville vara roliga trodde nog de flesta att de bara var tröttsamma, sexistiska mansgrisar och duon blev allra sist i sin semifinal i Baku. Den bortvalda Conchita Wurst skulle däremot få en ny chans två år senare och lyckas snäppet bättre.

Också hemmapubliken tröttnade så småningom på skämtet och 2015 upplöstes Trackshittaz efter en längre paus. Då hade Lukas Plöchl redan haft viss framgång som soloartist med betydligt mer seriösa texter. På Instagram har han dessutom antytt att han, liksom Conchita, skulle vilja ha ESC-revansch en vacker dag.Trackshittaz / Woko mit dein Popo (Österrike 2012)
18:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar