10 februari 2016

Kaelakee hääl / Estland 1996

Efter två misslyckanden - ett i öststatsfinalen i Ljubljana, ett i Dublin - och ett år i utvisningsbåset (om man placerade sig för dåligt under åren 1993-2003 fick man stå över ett år och lämna plats för någon annan) fanns det en sak den estniska journalistkåren var fullständigt övertygad om.

Ingen i hela Europa skulle någonsin intressera sig för musik från en liten obskyr före detta sovjetrepublik med konstigt språk. Estland kunde lika gärna ge upp och dra sig ur Eurovision Song Contest självmant.

Man skulle kunna tro att estnisk tv var inne på samma linje. Den nationella finalen 1996 är allt annat än en visuell fest, anordnad på Tallinns trendigaste diskotek men utan någon form av extra dekor eller tv-mässig ambition. Den lilla publiken känns loj och lätt ointresserad och verkar mest längta efter att programmet ska ta slut så man får röja loss på dansgolvet.

Inte ens de tävlande tog finalen på något större allvar och flera av dem var inte ens på plats. All musik och sång var ju ändå förinspelad så vad spelade det för roll? Vinnarlåten - en söt liten sak framförd i duett av en 15-årig barnstjärna och en rocklegend - var trevlig men väckte inga större förhoppningar om framskjutna placeringar.

Så lätt tänkte inte vinnarteamet ge sig. De kallade in experthjälp i form av Alar Suurna, en erfaren musiktekniker med estniska rötter och flera fingrar med i skapandet av Roxettes internationella framgångar. Med hans hjälp spelades en ny, betydligt snitsigare version in och helt plötsligt började öron spetsas och ögonbryn höjas. Med ens seglade lilla Estland upp som en av förhandsfavoriterna.

I slutändan gick det inte riktigt så bra som de mesta positiva recensenterna trott. Framträdandet kändes lite onödigt tamt och den unga Maarja-Liis Ilus nerver började spöka efter att hennes röst spruckit rejält på en av repetitionerna.

Trots detta blev det en fin femteplats med fullpoängare från tre länder - betydligt mycket bättre än vad den estniska pressen hade vågat förvänta sig före den nationella finalen. Dessutom bestämde sig svenska Universal för att satsa på Maarja-Liis och låta henne spela in ett album för den internationella marknaden.

Än idag hör såväl Ivo Linna som Maarja-Liis till Estlands mest älskade artister och "Kaelakee hääl" är en klassiker ingen glömmer i första taget.Ivo Linna & Maarja-Liis Ilus / Kaelakee hääl (Estland 1996)
5:e plats av 23 bidrag i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar