13 februari 2016

Paradies, wo bist du / Västtyskland 1965

I och med att de släppte "Revolver" 1966 tappade the Beatles sitt sista intresse för att turnera. De nya låtarna var polerade och sofistikerade studioprodukter, skapade genom långa sessioner där man ständigt lagt på nya lager av ljud som skulle varit fullständigt omöjliga att återge av ett litet liveband.

Samma filosofi - att bygga upp en låt i studion så att inspelningen i sig blev mer central än själva kompositionen - låg även bakom låten som Västtyskland skickade till ESC i Neapel 1965.

Hans Blum var en produktiv låtskrivare på uppåtgående med ett par succéer bakom sig. Nu hade han totat ihop en låt som i studion visade sig vara en innovativ liten pärla, inte minst med tanke på hur omedelbar och rakt på sak tysk schlager brukade vara.

Efter en drömsk inledning börjar Ulla Wiesner sjunga lojt, nästan frånvarande, mot en musikbakgrund som nästan verka spelas baklänges eller åtminstone i en annan hastighet än det var tänkt. Inte så hemskt lättillgängligt måhända men jag älskar den här inspelningen.

När den italienska orkestern släpptes lös är det inte många av de sofistikerade studioeffekterna som överlever. Ulla själv gör sitt bästa vid mikrofonen men slutresultatet känns stressat mer än svävande. I slutändan blev Västtyskland ett av fyra länder med noll poäng i protokollet.

Ulla Wiesners solokarriär hämtade sig aldrig men istället blev hon en uppskattad studiomusiker och bakgrundssångerska ända fram tills hon pensionerade sig 2002. Hans Blum skulle skriva fler riktigt bra bidrag till ESC och lyckas bättre utan att någonsin få till den framgång han skulle förtjänat.

Uppdaterad 14 juli 2018Ulla Wiesner / Paradies wo bist du (Västtyskland 1965)
Delad 15:e plats (sist) av 18 i Neapel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar