29 februari 2016

Bien plus fort / Monaco 1966

Att vara stjärna i Jugoslavien var inte nog. I januari 1965 kom Tereza Kesovija till Paris fast besluten att göra ett intryck och skapa sig en karriär i den franska musikindustrin. Hon hade goda vänner och goda kontakter - och högkvalitativa inspelningar från Zagreb som visitkort - och fick jobb omgående.

Efter ett intensivt år då hon sjungit på ett par av Paris mest renommerade scener fick hon en fantastisk chans då ingen mindre än furstinnan Grace Kelly personligen valde ut Tereza att tävla för Monaco vid ESC i Luxemburg.

Så säger legenden åtminstone. Tereza har många gånger upprepat att det var just Grace Kelly som valde henne för uppgiften men det verkar osäkert exakt hur detta gick till. Låten hon sattes att sjunga var en ganska slätstruken sak som inte fick en enda poäng i tävlingen - inte ens från Terezas hemland Jugoslavien - men uppmärksamheten tävlingen förde med sig öppnade nya dörrar i karriären.

Senare samma år fick Tereza en stor framgång med "La chanson de Lara", ledmotivet ur "Doktor Zjivago". I början av 1970-talet skulle hon åter främst fokusera på sin jugoslaviska karriär men är inte glömd i Frankrike och ger ännu med jämna mellanrum konserter i Paris.Tereza / Bien plus fort (Monaco 1966)
Delad 17:e plats (sist med noll poäng) av 18 bidrag i Luxemburg

1 kommentar:

  1. Og hun sang for Jugoslavia i 1972, og deltok i uttagninger både i Sveits og Tyskland :-)

    SvaraRadera