14 maj 2020

Gente di mare / Italien 1987

För andra gången på bara några år skulle Italien göra comeback i ESC. 1981 hade man hoppat av med motiveringen att intresset bland de italienska tittarna var lågt. 1986 stannade man hemma på nytt, nu utan att någon verkar veta riktigt varför.

Ett rykte gjorde gällande att Rai velat skicka Ricchi e Poveri (Italien 1978) på nytt och då gruppen tackade nej gav man upp och struntade i att hitta någon annan kandidat. I så fall kastade man ändå in handduken väldigt tidigt. När startordningen för finalen i Bergen lottade i slutet av 1985 hade Italien redan dragit sig ur.

Till Bryssel skickade man två artister som båda var mycket framgångsrika såväl i Italien som i utlandet men som aldrig sjungit tillsammans tidigare.

Umberto Tozzi hade haft två massiva internationella hits i slutet av 1970-talet med "Ti amo" och "Gloria" som båda sålt i mångmiljonbelopp. I februari 1987 hade han vunnit Sanremofestivalen med "Si può dare di più" tillsammans med Gianni Morandi (Italien 1970) och Enrico Ruggeri (Italien 1993).

Texten till Sanremovinnaren hade skrivits av Raffaele Riefoli som själv haft en stor internationell hit 1984 med "Self Control" under artistnamnet Raf, men som aldrig tidigare sjungit på italienska.

Det de båda herrarna hade gemensamt var att de imponerat på den amerikanska sångerskan Laura Branigan, som spelat in såväl "Ti Amo" som "Gloria" och "Self Control". Hennes management verkar ha dammsugit Europa på potentiella hits och förvandlade även "Solitaire" av Martine Clémenceau (Frankrike 1973) till en global framgång.

Tillsammans med sin gemensamma låtskrivare och producent Giancarlo Bigazzi skrev Tozzi och Raf "Gente di mare" ("Havets folk"), en låt de skulle komma att få bära med sig för evigt och som för alltid skulle binda ihop dem i publikens ögon.

Till skillnad från de flesta bidrag Italien skickat till ESC slog "Gente di mare" an en sträng hos den italienska publiken och blev en massiv framgång. Även i Bryssel bar det långt och slutrsultatet blev en hedrande tredjeplats. 

I likhet med vinnaren "Hold Me Now" blev det italienska bidraget en stor internationell framgång. Det skulle ta ända tills 1996 innan någon låt från ESC skulle bli lika kommersiellt gångbar på nytt. 

Även i Sverige - som aldrig varit någon större marknad för pop på italienska - tog sig singeln högt upp på topplistan och en svensk version med Lasse Holm och Arja Saijonmaa spelades flitigt på radion.

2018 - över trettio år efter framgången i Bryssel - gav Tozzi och Raf ut ett gemensamt samlingsalbum med en nyinspelning av "Gente di mare" som bonusspår.

"Gente di mare" var tyvärr inte början på någon ny vår för ESC i Italien. De kommande årens bidrag blev betydligt mindre uppmärksammade och efter 1993 års tävling hoppade Rai av hela tillställningen i många år.Umberto Tozzi & Raf / Gente di mare (Italien 1987)
3:e plats av 22 bidrag i Bryssel

1 kommentar:

  1. Jag älskar denna, riktig osis att den tävlade samma år som Logan

    SvaraRadera