24 maj 2020

À chaque pas / Frankrike 2004

Det var en rutinerad 18-åring som France 3 beslutat att skicka till Istanbul. Jonatan Cerrada Moreno var egentligen belgare - född i Sandra Kims hemstad Liège - men hade rötterna i Spanien. Han hade sjungit i kör och deltagit i talangjakten "Pour la gloire" på belgisk tv redan som 11-åring.

Nu hade han vunnit Nouvelle Star - franska Idol - och blivit stjärna över natt i grannlandet. Hans debutalbum sålde i över 60.000 exemplar. Dessutom hade han fått en roll i en populär spansk ungdomssåpa och höll på att bli ett känt namn även där. Att han ville sjunga i ESC var ett scoop.

Från början skulle han ha sjungit den ganska svaga "Laissez-moi le temps" men efter lite övervägande enades man om att "À chaque pas" var ett bättre val. För att understryka unge Cerradas ursprung och temperament - och säkert för att blinka till såpafansen - skrev man in ett par rader på spanska i den sista refrängen.

I Istanbul hade den franska koreografen Kamel Ouali byggt ett nummer som skulle få Jonatan att se ut som Lille prinsen, men dansaren på styltor drog snarare bort fokus från den starka refrängen och slutresultatet blev inte så lysande. Kamel Ouali hade också koreograferat det ryska numret så man får kanske konstatera att han inte hade sin bästa dag på jobbet.

Jonatans blev snart frustrerad i sin karriär och bröt några år senare med sitt skivbolag. Hans ambition att skriva ett helt album från början till slut kom av sig flera gånger och när sångarens bror omkom i en olycka 2014 drog Jonatan ned ridån. Han lämnade underhållningsbranschen och flyttade till Bali för att få sörja ifred. Sedan blev det tyst.

Någonstans i tystnaden verkar Jonatan ändå ha funnit lusten att uppträda på nytt. 2017 släppte sångaren musik på nytt, nu även på engelska och indonesiska. En av hans sånger blev ett viralt fenomen i Indonesien, där det är ovanligt att höra utlänningar sjunga på det egna språket.

2018 spelade Jonatan Cerrada huvudrollen i den indonesiska filmen "Liam Dan Laila" och sjöng filmens ledmotiv "Lintas galaksi".Jonatan Cerrada / À chaque pas (Frankrike 2004)
15:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar