4 maj 2020

Straight Into Love / Slovenien 2013

Den globala finanskrisen hade slagit olika hårt mot olika länder. Fem år senare var effekterna ännu påtagliga och nu började Sloveniens tv-bolag få riktigt tomt i plånboken. Man signalerade att man kanske skulle få lov att lägga alla större projekt på is i väntan på bättre tider.

Ett av de budgetfrämjande förslag som lades fram var att dra sig ur Eurovision Song Contest. Där skulle man spara en rejäl slant i ett nafs genom att stanna hemma. Men publiken var inte riktigt med på noterna.

Till slut beslutade man sig för att ställa upp ändå men utan någon nationell final. För första och hittills enda gången valdes det slovenska bidraget ut av en liten jury i tv-huset i Ljubljana.

Man fastnade för Hannah Mancini, en 33-åring från Kalifornien som kärleken tagit hela vägen till Slovenien. Hon sjöng med bandet Xequtifz och hade 2011 ställt upp i EMA med "Ti si tisti".

"Straight Into Love" lät samtida och uppdaterad och hade lånat en hel del element från dubstep - det hetaste heta runt den här tiden. Samtidigt var den i ärlighetens namn mer en samling fräcka ljud än en fungerande låt och väl på plats i Malmö visade det sig svårt att få paketet att fungera.

I semifinalen hade Hannah dessutom en hel del problem med att kontrollera sin röst. Slutresultatet blev ganska kallt och gapigt och Slovenien hamnade på allra sista plats i sin semifinal. Så dåligt hade landet aldrig lyckats tidigare och året efter var EMA tillbaka i rutan.

Då var också Hannah tillbaka, men nu enbart som låtskrivare. Hon har fortsatt sin artistbana och har de senaste åren sjungit med bandet Heron.Hannah Mancini / Straight Into Love (Slovenien 2013)
16:e plats av 16 bidrag (semifinal) i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar