6 maj 2020

Love Unlimited / Bulgarien 2012

På tredje försöket hade Sofi Marinova - en av Bulgariens mest uppseendeväckande stjärnor - vunnit den bulgariska finalen. 2007 hade hon kommit på tredje plats tillsammans med rapparen Ustata och 2005 hade hon kommit tvåa trots att både hon och hennes sångpartner protesterat och vägrat sjunga i direktsändning.

Sofi var en färgstark och frispråkig artist som aldrig höll tand för tunga och som var minst lika känd för sitt turbulenta privatliv som för sin sång. "Jag behöver inte träna, jag håller vikten genom att uppträda och att ha sex", berättade hon för en bulgarisk tidning.

När hon skilde sig från sin mångåriga partner blev hon raskt ihop med hans vuxna son från ett tidigare äktenskap. Om inte en schlagerdrottning som dejtar sitt eget barns halvsyskon är julafton för skvallerpressen vet jag inte vad som skulle vara det.

Mitt i cirkusen var det lätt att glömma Sofis framgångsrika karriär och hennes röst som spänner över fem oktaver. Hon hade börjat sin bana som 17-årig bröllopssångerska trots att hennes far först förbjudit det. Hennes fans kallade henne ofta "den romska näktergalen".

Hon har också engagerat sig socialt och deltagit i nationella kampanjer mot trafficking och mot socialt utanförskap för fattiga familjer.

Hennes ESC-bidrag "Love Unlimited" blandade hennes romska sångtradition med modernt technobeat och texten hade rader på inte färre än tio språk.

På den stora scenen i Baku stod hon alldeles ensam utan varken körsångare eller dansare och gav ett lite lätt bortkommet intryck. Visserligen fick hon hjälp av rejäla mängder pyroteknik men flera gånger lät det som om hon kom i otakt med sin egen musikbakgrund.

I slutändan var Sofi millimeter ifrån att ta Bulgarien till final då hon delade semifinalens tiondeplats med Norges Tooji. Reglerna säger att bidraget som fått poäng från flest länder slår ut det andra och Norge knep finalplatsen medan Sofi fick åka hem.Sofi Marinova / Love Unlimited (Bulgarien 2012)
11:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar