30 maj 2020

't is genoeg / Nederländerna 1965

Nederländernas final 1965 hade gett fin exponering åt de fem utvalda artisterna: de hade alla haft en egen privat semifinal där de fått sjunga tre låtar var innan en jury bestämt vilken låt det fick med sig till finalen.

När de ställdes mot varandra vann Conny Vandenbos en riktig promenadseger med den eldiga "'t is genoeg" ("Det är nog"), en sång om att lämna ett misslyckat förhållande och välja att vara lycklig istället för att leka med elden. Allt drivet framåt av energiskt klapprande bongotrummor som måste ha upplevts som rätt exotiska i det gängse schlagerutbudet.

Conny Vandenbos var känd för publiken - hon hade tävlat i Knokke Cup och haft en egen tv-show - men ingen av hennes låtar hade blivit hits. Även "'t is genoeg" skulle gå massorna förbi medan såväl tvåan som trean i den nationella finalen blev massiva framgångar.

Ronnie Tober som kom tvåa med "Geweldig" skulle få representera Nederländerna i London 1968 medan Thea Dobbs fick karriärens höjdpunkt med "Ploem ploem jenka". Det är lite intressant att konstatera att en jenka - den hetaste modedansen för stunden - kom trea också i jenkans hemland Finland samma år.

I det aningens jämntjocka startfältet i Neapel kunde Conny nog ha stått ut rejält om hon inte haft oturen att få inleda hela tävlingen. Hade hon fått sjunga efter en driva standardballader hade säkert flera jurymedlemmar noterat henne. Den norska juryn tyckte att hon var bäst av alla, men deras fem poäng var allt Nederländerna fick.

Connys bästa tid låg ändå framför henne. Året efter fick hon sin första stora hit på listorna och sedan följde ett mycket framgångsrikt 70-tal. 1980 spelade hon in en hel skiva med låtar av Janis Ian som hon fick mycket beröm för.

1998 lämnade hon Nederländernas poäng vid ESC i Birmingham. Tack vare ett missförstånd trodde publiken att programledaren Ulrika Jonsson förolämpade Conny men lyssnar man noga hör man att så inte alls är fallet.

Det har rått en del förvirring runt hennes namn. Från början skrevs det Conny van den Bos, precis som hennes första man skrev det. Någon gång i slutet av 60-talet börjar skivbolagen istället skriva Vandenbos på etiketter och omslag och det är med den stavningen man får flest träffar på nätet.

I slutet av april 2002 berättade Conny Vandenbos att hon led av en långt framskriden lungcancer. Två veckor senare avled hon, 65 år gammal.Conny Vandenbos / 't is genoeg (Nederländerna 1965)
11:e plats av 18 bidrag i Neapel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar