28 maj 2020

Like It / Vitryssland 2019

I alla tävlingar finns det regler som måste följas för att allt ska vara rättvist och för att det ska vara roligt att vara med. I ESC måste din låt vara max tre minuter lång, framföras av max sex personer på scenen och får inte ha varit offentliggjord före ett av EBU bestämt datum.

Det är också en god idé att ens nationella jury beter sig som det anstår en jury. Medlemmarna får inte diskutera med varandra om låtarna och får inte på något sätt avslöja hur de bedömt bidragen innan tävlingen är över.

Den vitryska delegationen i Tel Aviv hade all anledning att vara nöjd efter semifinalen där deras 16-åriga stjärnskott Zena tagit sig till final med popdängan "Like It". Man hade verkligen inte hört till favoriterna och finalplatsen kändes säkert som en liten seger.

Snart nog visade det sig att den femhövdade juryn i Minsk gjort bort sig rejält då de via sociala medier avslöjat hur de bedömt de olika låtarna. Ett solklart regelbrott och juryn avsattes omedelbart.

Om en jury diskvalificeras eller om ett land misslyckas med att ordna en godkänd telefonröstning finns en regel för hur man ändå ska få fram ett resultat att använda i sändning. Man räknar ihop resultatet för ett par länder som brukar rösta likartat som landet i fråga och får en uppsättning siffror man kan ersätta en jury eller en sats tittarröster med.

I finalen visade sig bara de röster Vitrysslands talesperson satts att läsa upp direkt bisarra och tolvan gick till värdlandet Israel som ännu låg på noll poäng. Hur kunde de här poängen ha tagits fram på grundval av hur andra jurygrupper röstat?

Efter ett par dagar fick EBU krypa till korset och erkänna att man gjort en rejäl blunder. Någon hade lyckats vända upp och ned på resultatet och gett tolvan till det landet som i själva verket kommit allra sist.

Resultatet fick korrigeras rejält och om man inte klantat till det skulle Nordmakedonien ha vunnit hela juryröstningen. Till all lycka vann rätt låt i slutändan. Förstaplatsen kan nämligen inte korrigeras enligt reglerna. Räknar man fel i omröstningen vinner ändå den låt som utropas som vinnare i sändning. Det kunde ha blivit oändligt pinsamt med lite otur.

Naturligtvis var inget av det här Vitrysslands fel. Man gynnades dessutom av det korrigerade resultatet och vann en placering i slutändan. Även en liten seger är en seger.

I november 2019 bestämde det svenska utrikesdepartementet att landet ifråga ska heta Belarus även på svenska men då den här bloggen enbart handlar om bidrag som tävlat före det officiella bytet används Vitryssland istället. 

2020 skulle Belarus ha representerats av gruppen VAL och låten "Da vidna", men finalen i Rotterdam ställdes in.

Uppdaterad 6 september 2020



Zena / Like It (Vitryssland 2019)
24:e plats av 26 bidrag (final) i Tel Aviv

2 kommentarer:

  1. Här ska du väl även kommentera att Vitryssland själva halkade in i finalen tack vare precis samma slags "upp-och-ner-miss?" För det var ju någon tjeckisk jurymedlem som råkade få sina siffror upp och ner och så gick Vitryssland till final istället för Polen. (Även om det kanske inte har bekräftats officiellt att det var ett fel.)

    Jaja, det är i alla fall väldigt trevligt att få läsa nya inlägg här igen då och då, nu i coronatider - och även lite om de senaste åren 2018 och 2019. Det förgyller dagarna! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet med upp-och-ned-rösterna är ju att de inte är fel utan rätt. De poäng jurymedlemmarna lämnar in är de som gäller. Jag vet inte vad man skulle göra för att få alla att rösta rätt, det verkar vara väldigt svårt.

      Radera