9 mars 2018

I See A Star / Nederländerna 1974

Början av 1970-talet var en kreativ period inom Nederländernas musikliv. Många begåvade människor möttes och skapade musik som nådde långt utanför landets gränser. Låtskrivaren och producenten Hans van Hemert hörde till de mest framgångsrika. Han hade gott påbrå - hans pappa Willy van Hemert skrev Nederländernas bidrag till ESC 1957 och 1959 och var sålunda den första deltagaren som vann tävlingen två gånger.

1971 plockade Hans van Hemert ihop två soloartister - Willem Duyn och Sjoukje van 't Spijker - och skapade duon Mouth & MacNeal. Det ovanliga gruppnamnet kom av de bådas artistnamn: Duyn var känd som Big Mouth och hans nya sångpartner använde namnet Maggie MacNeal.

Två tydliga personligheter och två starka röster i kombination med ett par riktigt slagkraftiga låtar visade sig vara ett recept på framgång. "How Do You Do?" och "Hello-A" blev stora hits inte bara i Europa utan även på den amerikanska marknaden.

1974 blev duon inbjuden att sjunga samtliga bidrag i den nationella finalen till ESC och "Ik zie en ster" vann en fullständigt förkrossande seger. I sin engelska version blev även "I See A Star" en stor internationell framgång.

På ytan handlar låten om kärlek men enligt Willem Duyn handlade den lika mycket om cannabis och dess effekter.

I Brighton hörde man till storfavoriterna men kom anmärkningsvärt långt efter vinnande Abba (Sverige fick 24 poäng - Nederländerna "bara" 15). Kanske blev det glada paketet - med visslande och positivspelande - lite för glatt i slutändan. Kanske kändes det hela inte helt äkta.

Det var det inte heller. Bara några månader senare - mitt i framgången - splittrades duon och gick åt skilda håll. I efterhand har det kommit fram att Mouth och MacNeal fullkomligt avskydde varandra och vägrade att träffas utanför arbetstid. Vet man vad man ska titta efter så märks det rätt väl i det korta vykort som föregick gruppens bidrag i Brighton.

De båda återgick till att vara soloartister - Mouth uppträdde en tid med sin fru som "Big Mouth & Little Eve" - och hade båda framgång utan att nå upp till de höjder de nått tillsammans.

Maggie MacNeal representerade Nederländerna en gång till i ESC 1980. Willem Duyn avled 2004 i sviterna av ett hjärtstillestånd. Han blev 66 år gammal.Mouth & MacNeal / I See A Star (Nederländerna 1974)
3:e plats av 17 bidrag i Brighton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar