4 mars 2018

Ghost / Tyskland 2016

Den tyska finalen 2015 hade varit ett misslyckande på många sätt - onödigt komplicerad och svårbegriplig för tittarna slutade det hela ändå i fiasko då vinnaren i direktsändning avsade sig segern och tvåan improviserat ropades som ersättare inför buande publik. Till råga på allt kom arma Ann Sophie på allra sista plats med noll poäng i Wien.

Nu anordnade man en mycket mer lättbegriplig och rak uttagning där alla låtar framfördes en gång innan en vinnare utsågs. Lätt och fattbart.

Tävlingsbidragen behövde däremot inte vara nya och ”Ghost” var redan en hit. När den då 15-åriga Jamie-Lee Kriewitz vann The Voice of Germany i december 2015 var ”Ghost” hennes vinnarlåt och den hade rusat upp på listorna efter hennes seger.

Jamie-Lee var ett stort fan av koreansk popkultur och k-pop, något som avspeglades tydligt i hennes scenkläder som gett henne stor uppmärksamhet under talangjaktens gång. Föga förvånande sopade hon golvet med konkurrensen även nu.

Jamie-Lee var även en praktiserande vegan som insisterade på att ingen del av hennes scenkläder fick vara animaliska. Hennes kläder i Stockholm var ESC-historiens första certifierat veganska outfit.

Det stora problemet i paketet var ändå låten som inte var dålig men knappast designad för uppgiften att erövra en ny publik på tre minuter. Den var menad att hålla en redan uppmärksammad artist kvar på topplistorna i många veckor.

Vid finalen i Stockholm var allt tittarna såg en oerfaren tonåring i underliga scenkläder, sjungande en låt som förblev ett anonymt mumlande i två minuter innan den lät sångerskan sjunga ut på riktigt på slutet. Då var det redan för sent och för andra året i rad hamnade Tyskland på allra sista plats.

Jamie-Lee har släppt två album och har hållit sig kvar i offentligheten men ”Ghost” förblir hennes enda kommersiella hit (2018).Jamie-Lee / Ghost (Tyskland 2016)
26:e plats av 26 bidrag (final) i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar