27 mars 2018

Stay Forever / Slovenien 2004

Sverige hade infört sin nya melodifestival 2002 där fyra semifinaler åkte på turné landet runt för att kulminera i en stor galafinal. Man var verkligen inte först med att ordna semifinaler men vid den här tiden sneglade deltagarländerna ordentligt på varandra och kopierade gärna saker som fungerat bra för andra.

Lilla Slovenien - med drygt två miljoner invånare - borde egentligen knappast ha haft kapaciteten att fylla fyra semifinaler men lyckades ändå förvånansvärt väl. Här fanns flera bra låtar och i finalen fanns flera riktigt vassa segerkandidater.

Sexton låtar tog sig till final och av dem röstade tittarna och juryn med gemensamma krafter fram tre superfinalister. Typiskt nog gav experterna inte en enda poäng till tittarnas favorit och Natalija Verbotens "Cry On My Shoulder" blev utslagen redan i den första omgången.

Istället för den originella och suggestiva - och helt instrumentala - "Kliše" med Rožmarinke valde tittarna - som i superfinalen fick välja fritt utan juryinblandning - ett riktigt blekt stycke muzak. Kanske hade man surnat till ute i stugorna och slutat engagera sig?

Platin bestod av Simon och Diana som även var ett par utanför scenen. För att dra uppmärksamhet till sig och sitt bidrag beslöt de båda att gifta sig under tävlingsveckan. Dessvärre gjorde man det dagen efter semifinalen då de båda redan hade åkt ut och ingen längre var speciellt intresserad av deras varanden och göranden.

Fem poäng och en välförtjänt näst sista plats - den enda låt man slog var den direkt fruktansvärda trallen från Schweiz - gjorde ingen glad och året därpå ansåg man att experterna ställt till tillräckligt med oreda. Nu fick tittarna bestämma själva redan från början.Platin / Stay Forever (Slovenien 2004)
21:a plats av 22 bidrag (semifinal) i Istanbul

1 kommentar:

  1. Om man bara hörde låten kunde man tänka att det var Cher in disguise...

    SvaraRadera