25 mars 2018

Som en vind / Sverige 1990

Inför Melodifestivalen 1990 såg två herrar ut att ha lyckats rejält. Lasse Holm (Sverige 1982, 1983, 1985, 1986, 1993) hade fått med två låtar efter ett par svagare år medan Mikael Wendt (Sverige 1987) hade fått med hela tre bidrag bland de tio utvalda.

Mikael Wendt hade visserligen vunnit 1987 och skrivit en del solida svensktoppshits, främst för Lotta Engberg, men var fortfarande rätt anonym som låtskrivare. Nu hade han chansen till sitt stora genombrott och hade skrivit tre sinsemellan olika låtar får tre riktigt olika artister.

För sedan verkade det som om en annan låtskrivare ändå dragit den riktiga vinstlotten. Den nästan helt okände Stephan Berg från Örebro hade lyckats locka Carola (Sverige 1983) tillbaka till offentligheten efter ett par år där hon dragit sig tillbaka och ägnat sig åt bibelstudier.

Carolas comeback blev en riktig cirkus dit alla blickar riktades men när det väl gällde föredrog de elva jurygrupperna runt om i SVT:s distrikt att premiera Mikael Wendt ändå. "Som en vind" drog ifrån på slutrakan och vann med femton poängs marginal över Carola.

Edin-Ådahl var knappast historiens häftigaste gruppnamn men de båda brödraparen Lasse och Bertil Edin respektive Frank och Simon Ådahl sjöng bra och ledigt. De hade i många år varit ett aktat namn inom den religiösa musiken men hade nu chansen att nå en större publik.

Frank Ådahl hade också tidigare erfarenhet av ESC: han hade sjungit i kören bakom Ketil Stokkan vid finalen i Bergen 1986 och nu fick han tävla mot samme Ketil i Zagreb.

Sverige hade absolut sina supporters inför finalen men det verkade som om det fanns någonting med låten som inte riktigt fungerade. Aftonbladets Lasse Anrell - som annars gav generösa betyg åt brödraskaran när han bedömde låtarna - påpekade att låtens stick var förvånande tydligt stulet från "We Are The World" och funderade på om jurymedlemmarna drog av poäng för det.

Rent visuellt var inte det svenska bidraget heller någon fest. Bröderna kunde sjunga men såg ut som fyra killar som står och sjunger bredvid varandra och verkligen inte som en grupp. Där försvann nog ett antal poäng till.

En sextondeplats var ett fiasko och det sämsta svenska resultatet sedan Ted Gärdestads flopp i Jerusalem 1979. "Som en vind" blev en hit i Sverige men Edin-Ådahl lyckades aldrig etablera sig som grupp utanför den kristna musikscenen där de redan var mycket framgångsrika. Mikael Wendt mötte mer eller mindre samma öde och fortsatte skriva för landets dansband istället för att härja på topplistorna.

Carola bidade däremot sin tid, seglade på sin lyckade comeback och återkom med sällsam precision året efter.

Uppdaterad 22 februari 2021Edin-Ådahl / Som en vind (Sverige 1990)
16:e plats av 22 bidrag i Zagreb

3 kommentarer:

 1. Frank Ådahl fick i alla fall göra den Simbas svenska röst i "Lejonkungen".
  Och jag brukade faktiskt åka samma skolbuss som hans döttrar!

  SvaraRadera
 2. Edin-Ådahl är/var megastora inom den kristna musikvärlden så att säga att dom aldrig lyckades etablera sig som grupp är ju lite som att svära i kyrkan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du alldeles rätt i. Jag förtydligade meningen i texten, tack för påpekandet.

   Radera