24 mars 2018

Uh, jeg ville ønske jeg var dig / Danmark 1959

"Jag är ett litet stycke dynamit / maskerad till sockerbit". Så sjöng Lill-Babs (Sverige 1961) om sig själv men innehållsförteckningen skulle ha stämt lika väl in på danska Birthe Wilke. En sångerska med en helt egen stil och ett helt eget sätt att förhålla sig till publiken.

När skivbolaget Philips startade filial i Danmark i början av 1950-talet värvade man Birthe, som snabbt blev ett av firmans bäst säljande namn. Som så många andra sjöng hon schlager för att klara brödfödan men hon behärskade också visa och jazz och fick ändå svänga sig med en förvånansvärt mångsidig repertoar. "Håndklaver og charme" och "Den gamle gartner" hörde till hennes största framgångar.

Hon representerade Danmark vid landets debut 1957 i duett med Gustav Winckler. Hon gladdes åt den fina placeringen men tyckte det var tråkigt att vara utstyrd i vardagskläder då alla andra damer uppträdde i galaklänningar.

När hon på nytt fick åka utomlands och representera Dannebrogen två år senare var det dags att kompensera med besked. I finalen uppträdde Birthe i en elegant kreation med släp, men en artist av hennes kaliber nöjde sig inte med att bara stå och vara vacker. Istället tog hon en struttig liten promenad under mellanspelet, knyckte till på stjärten och svängde på sin eleganta kreation på ett sätt ingen av de andra sångerskorna gjorde.

"Uh, jeg ville ønske jeg var dig" blev uppskattad i Cannes och landade på en femteplats. Den blev populär i Norden och sjöngs in på svenska av just Lill-Babs.

I slutet av 1960-talet lade Birthe Wilke karriären på is och drog sig undan strålkastarljuset med undantag för några få uppträdanden nu och då. På senare år har hon gjort sig ett namn som föredragshållare och debuterade 2007 som författare då hon gav ut en diktsamling.Birthe Wilke / Uh, jeg ville ønske jeg var dig (Danmark 1959)
5:e plats av 11 bidrag i Cannes 1959

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar