7 mars 2018

Anna Mari-Elena / Cypern 1984

Det stora genombrottet låg runt hörnet och väntade men i början av 1984 kunde Mike Stock, Matt Aitken och Pete Waterman knappast välja och vraka bland anbuden. Bland de första skivor de gjorde tillsammans hör två singlar med Andy Paul varav den andra var Cyperns bidrag till ESC i Luxemburg.

Andy Paul var en grekcypriot som utvandrat med sin familj till Storbritannien då Cypern blev självständigt 1960. Det var de knappast ensamma om, då republikens första år utmärktes av politisk spänning och oroligheter mellan folkgrupperna. Andy ägnade sig åt musik och imiterade sin stora idol Elvis Presley med så stor framgång att han vann en talangjakt och fick ett skivkontrakt.

Vems idé det var att skicka in "Anna Mari-Elena" (ibland skrivet som "Anna Maria Lena") till den interna cypriotiska finalen verkar ingen minnas men låten föll juryn på läppen och valdes ut.

I SVT:s förhandsvisning presenterade Fredrik Belfrage Andy Paul något nedlåtande som "en kille med hår på bröstet" men låten väckte en viss entusiasm hos förhandsbedömarna. En och annan trodde att Cypern möjligen kunde komma att skrälla till lite grann.

Av det blev det inget. Endast Jugoslaviens jury - som belönade Andy Paul med en tolva - höjde poängen medan det i övrigt blev ströpoäng och en blygsam placering. Låten blev ändå populär här och där och spelades bland annat in på svenska av Stefan Borsch.

Andy Paul skulle bli ett förhållandevis framgångsrikt fenomen på i den grekiska musikvärlden medan Stock/Aitken/Waterman formligen exploderade över världens hitlistor senare samma år med singlar som "You Think You're a Man" med Divine, "Whatever I Do" med Hazell Dean och inte minst deras första singeletta "You Spin Me Round (Like A Record)" med Dead or Alive.

Pete Waterman och Mike Stock skulle göra en mindre elegant comeback till ESC 26 år senare då deras "That Sounds Good To Me" kom på allra sista plats i Oslo.Andy Paul / Anna Mari-Elena (Cypern 1984)
15:e plats av 19 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar