16 maj 2020

Arcade / Nederländerna 2019

Nederländerna hade fått vänta länge på sin seger. Man hade vunnit i Stockholm 1975 och efter det hade ingenting fungerat längre. Vad man än hittade på fick man kalla handen från Europa och tävlingens popularitet började krympa på hemmaplan. Inte minst under åren 2005-2012 då man missade finalen åtta år i rad.

Nu var allt det glömt: Duncan Laurence stod längst fram på scenen i Tel Aviv med sin trofé och sin vinst bärgad med låten "Arcade" som han själv varit med och skrivit. Förvisso hade han varken varit tittarnas eller juryns favorit men det verkar de flesta ha tagit med jämnmod.

Duncan - som egentligen hette Duncan de Moor och var 25 år gammal - hade upptäckts då han tävlade i The Voice of Holland 2014, där han coachades av Ilse de Lange (Nederländerna 2014). Efter det hade han tagit det ganska lugnt i karriären, sjungit i ett band och skrivit låtar åt andra.

Det var Ilse som tipsat nederländsk tv om att Duncan kunde ha en passande låt på gång för ESC och deltagandet i tävlingen blev hans stora debut som soloartist.

I likhet med många andra vinnare saknade Duncan en plan för hur han skulle gå vidare efter vinsten. "Arcade" seglade upp på listorna i många länder men när uppföljarsingeln "Love Don't Hate It" dök upp många månader senare slog den endast an i hemlandet och Flandern.

Om Duncan framstod som något av en dagslända där och då ändrades det då "Arcade" blev en viral hit på TikTok under hösten 2020 för att slutligen bli den mest streamade låten från ESC någonsin.

Nederländsk tv gick igång med entusiasm och energi för att anordna finalen 2020. Det hade gått fyrtio år sedan man senast fick arrangera ESC - då Israel avsade sig värdskapet 1980 tog NOS över värdskapet med kort varsel - och nu skulle man visa att man inte tappat formen.

Efter en del funderande beslutade man att förlägga finalen till Ahoy, en mångsidig arena i Rotterdam. Man jobbade hårt på att ta fram en snygg visuell identitet och designade en lovande scenbild.

Och sedan gick det som det gick. Coronaepidemin spreds över världen och den 18 mars meddelade EBU att tävlingen för första gången skulle ställas in. De fyrtioen utvalda bidragen kastades i papperskorgen och hela tävlingen sattes på paus. Värdlandet skulle ha representerats av Jeangu Macrooy med låten "Grow".

Redan från början meddelade EBU att man avsåg att använda Rotterdam som värdstad för nästa upplaga. Den 7 maj 2020 offentliggjorde Nederländernas hälsominister att inga stora publikevenemang får arrangeras i landet förrän det finns ett vaccin mot Covid-19.

I slutändan kunde ESC 2021 genomföras i Rotterdam med de flesta artister på plats, även om såväl Islands artister som självaste Duncan Laurence testade positivt under veckan och fick sättas i karantän.

Hur som helst känns det passande och logiskt att den period då Eurovision Song Contest anordnades årligen utan avbrott inleds med att Nederländerna är etta (i startlistan) och avslutas med att Nederländerna är etta (i resultatet).

Uppdaterad 28 maj 2021Duncan Laurence / Arcade (Nederländerna 2019)
1:a plats av 26 bidrag (final) i Tel Aviv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar