12 maj 2020

Ring-A-Ding Girl / Storbritannien 1962

Vid Eurovision Song Contest 1973 i Luxemburg stod för första gången två kvinnor på dirigentpulten. Monica Dominique och Nurit Hirsh bröt ny mark och sågs med rätta som verkliga pionjärer. Men faktum är att de ändå inte var allra först.

Angela Morley var en väletablerad musiker, bandledare och arrangör då hon 1962 arrangerade och dirigerade Storbritanniens bidrag "Ring-A-Ding Girl", en schlager i relativt högt tempo som lånade en hel del attribut från den pågående popvågen utan att egentligen tillhöra den.

Låten blev en ganska modest framgång bland de brittiska skivköparna men sångaren Ronnie Carroll skulle få en ny chans att representera sitt land året efter och är den enda som sjungit för Storbritannien två år i rad.

Anledningen att Angela Morley inte brukar ses som den första kvinnliga dirigenten är att hon 1962 ännu var känd under sitt första namn, Wally Stott. Hon hade redan i många år kämpat med sin egen identitet då hon i slutet av 1960-talet träffade sin andra hustru Christine Parker och med dennas hjälp slutligen vågade vara sig själv.

1972 transitionerade Angela Morley officiellt. I ett Storbritannien som inte var särskilt förstående inför varken sexuella minoriteter eller könsminoriteter lyckades hon ändå förbli en framgångsrik musiker, även om hon i flera år undvek att visa sig offentligt av rädsla för andra människors reaktioner.

1973 arrangerade hon musiken för filmversionen av Jesus Christ Superstar och skrev mycket musik för tv och film. Under den senare delen av 70-talet var hon ofta gästdirigent för BBC:s radioorkester och storband. 1979 flyttade hon och Christine Parker till USA, där Morley skrev musik för serier som  Dallas och Dynastin och flera gånger nominerades till en Emmy för bästa musik.

Angela Morley är den första öppna transperson som nominerats till en Oscar. Hon avled i sitt hem i Arizona 2009, 84 år gammal.

Normalt sett skulle jag aldrig ha använt mig av Angela Morleys gamla namn i den här texten, men då hon var en känd person redan före sin transitionering är det svårt att undvika. De flesta biografier om henne använder båda namnen för att markera ett före och ett efter, och det får säkert tillskrivas dåtidens sätt att tala om transpersoner. Tiderna förändras, inte minst tack vare föregångare som Angela Morley.

Uppdaterad 10 januari 2022Ronnie Carroll / Ring-A-Ding Girl (Storbritannien 1962)
Delad 4:e plats av 16 deltagare i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar