22 maj 2020

Singing This Song / Malta 1975

Malta hade deltagit i ESC 1971 och 1972 - båda gångerna hade man sjungit på maltesiska och båda gångerna hade man kommit sist. När man uteblev från finalen i Luxemburg 1973 utgick nog de flesta från att bristen på framgång fått önationen att dra öronen åt sig.

Riktigt så enkelt verkar det inte ha varit. Sistaplatserna till trots hade ESC snabbt blivit ett populärt evenemang - en av få internationella tillställningar där Malta fanns representerat - och publiken verkar ha förväntat sig att landet skulle ställa upp även fortsättningsvis. Istället verkar det som att Malta Song Festival - en lokal sångtävling anordnad sedan 1960 och som använts som nationell final 1971 och 1972 - helt enkelt inte hölls 1973 och att man därför stannade hemma.

Sedan blir allting lite oklart igen. Malta Song Festival var tillbaka i rutan 1974 men vinnaren "Peace To The World" med Enzo Gusman (som finns online i en gräslig nyinspelning) skickade aldrig till Brighton. Den maltesiska publiken verkar in i det sista ha trott att Enzo skulle representera dem i ESC och rasade rejält när sanningen gick upp för dem.

Möjligen av fruktan för folkets vrede lät man 1975 års vinnare åka till Stockholm. Renato Micallef var en söt och sprudlande glad 23-åring som sjungit offentligt redan som barn. "Singing This Song" var en riktigt klämmig schlager och i finalen hyrde man in ett gäng blonda svenska körsångerskor för att sätta extra sprätt på tillställningen.

En tolfteplats var ett klart lyft jämfört med tidigare resultat men det nationella tv-bolaget bestämde sig ändå för att lämna tävlingen för gott. Än en gång lät man bli att kommunicera det offentligt och än en gång blev de maltesiska tittarna besvikna då landet saknades i Haag 1976. Mest besviken blev kanske Enzo Gusman som än en gång vunnit Malta Song Festival och nu för andra gången blev snuvad på en utlandsresa.

Malta skulle återvända först sexton år senare i Rom. Då hade landet moderniserats och ansökt om medlemskap i den Europeiska Gemenskapen. Dessutom hade man sedan länge bytt ut det gamla rundradiobolaget MBA (Maltese Broadcasting Authority) mot dagens PBS Malta.Renato / Singing This Song (Malta 1975)
12:e plats av 19 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar