1 juni 2020

Round And Round / Slovenien 2014

Det hade varit så väldigt nära i den slovenska finalen 1999. Tinkara Kovač gjorde ett stort intryck på tittarna med sin flöjt och med sin rätt originella låt och vann telefonröstningen om än med smal marginal.

Juryn hade gått på en mer traditionell linje och och lät istället Darja Švajger få en andra chans i ESC. Hon klarade sig med den äran även om låten relativt snabbt föll i glömska hos publiken. Tinkara förblev däremot i ropet och fick nu sitt riktigt stora genombrott.

Vid en av sina konserter i Ljubljana 2004 lyckades hon bjuda in sin stora idol och förebild Ian Anderson, vars blandning av rockmusik och flöjt påverkat hennes egen musikaliska väg. I sin tur bjöd Anderson sedan in Tinkara som gäst på delar av Jethro Tulls följande europaturné.

De flesta trodde nog att Tinkara Kovač var färdig med allt vad schlagerfestivaler hette men när kandidaterna till den slovenska finalen 2014 offentliggjordes fanns hon med på listan. Sju låtar gjorde upp om resan till Köpenhamn - en kort liten final men ett lyft jämfört med fjolårets interna val - och i superfinalen vann Tinkara med sjuttio procent av rösterna.

Tinkara hade själv varit med och skrivit sin låt tillsammans med bland andra Raay (som skulle komma att göra ett ännu större intryck året efter) samt Hannah Mancini som så olyckligt kraschlandat på semifinalens sista plats året innan. Låten gav rejält med plats åt Tinkaras flöjt och innehöll någon så ovanligt som ett språkbyte som inte kändes varken påklistrat eller forcerat.

I Köpenhamn hade Tinkara med sig en kör som bland andra bestod av upphovsmannen Raay och sångerskan Lea Sirk. Hon verkar också ha uppskattat resan och skulle dyka upp på nytt som slovensk representant 2018.

Slovenien hade millimetrarna på sin sida och lyckades slinka igenom nålsögat och ta sig till final. Där blev det bara nio poäng och en näst sista plats men det spelade väldigt liten roll. Det viktiga är att vara i final.

Tinkara Kovač har sjungit vidare, gett ut ett antal album och deltagit i Sloveniens största musikfestivaler. 2020 ställde hon upp en femte gång i den nationella ESC-uttagningen EMA med låten "Forever". Till vardags är hon musikprofessor och undervisar i flöjtspel.Tinkara Kovač / Round And Round (Slovenien 2014)
25:e plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar