9 juni 2020

2 Long / Polen 2001

Varje år under 90-talet fanns det höga förväntningar på de polska bidragen. Dels hade landet lång erfarenhet av internationella poptävlingar i och med den årliga Sopotfestivalen, dels hade man som det första av de tidigare socialistiska länderna fått sin egen nationella version av MTV.

Dessutom hade de polska bidragen oftast musikaliska ambitioner, mod och egensinne. Bland eurovisionsfansen fanns en utbredd uppfattning att Polen vilket år som helst skulle bli det första av de nya deltagarländerna som vann och stod värd. Frågan var bara när de skulle få till sin fullträff.

Fullträffen kom aldrig och efter finalen i Jerusalem 1999 räckte inte poängen till längre. Polen åkte ut i utvisningsbåset och när man kom tillbaka 2001 hade den mesta av den buzz som funnits lagt sig.

TVP satsade ändå och skickade ett populärt namn till Köpenhamn. Andrzej Piaseczny - mer känd under sitt smeknamn Piasek - hade gjort sig ett namn som sångare i bandet Mafia, vars skivor sålde i stora upplagor. Vid sidan om musiken spelade han också en stor roll i en populär tv-serie.

"2 Long" kändes till en början rätt uppfriskande i det avslagna startfältet även om den liksom saknade något slags intensitet eller klimax. Piasek verkade också tappa en del av sin personlighet på engelska. I Köpenhamn ska han dessutom ha framstått som arrogant och dryg på sina presskonferenser.

I finalen verkar Piasek själv ha varit lite trött på sin egen låt och kändes loj i rutan. Elva poäng var allt Europa hade att bjuda på och Polen rasade än en gång ut tävlingen samtidigt som Estland snodde åt sig titeln som det första ex-socialistiska vinnarlandet. I backspegeln kan man konstatera att Polen aldrig skulle hitta tillbaka till den tyngd och kvalitet man så självklart visat upp under sina första år.

Piasek har förblivit en av Polens bäst säljande artister men har med åren allt mer sällan uppträtt under sitt gamla smeknamn och är numer framför allt Andrzej med publiken.Piasek / 2 Long (Polen 2001)
20:e plats av 23 bidrag i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar