17 juni 2020

Video video / Danmark 1982

Efter några års experimenterande med formen gick DR 1982 tillbaka till en mer traditionell nationell final med tio bidrag och jurygrupper som röstar fram en vinnare. Programmet var ett bra exempel på hur man kan få en enkel studioproduktion att se snygg ut och kännas lite lyxig.

Startfältet var en prydlig samling samtida schlager och visade en ganska bra och mångsidig bild av dansk underhållningsmusik, Vid sidan av vinnaren skulle även Tommy Seebach (Danmark 1979, 1981, 1993) och Anne Karin få stora hits med sina bidrag. Och ändå skulle en helt annan låt stjäla showen innan finalkvällen var slut.

På efterfesten ville representanter för danska EMI spela upp en ny låt som de trodde mycket på. "Hvor skal vi sove i nat?" var en dansk version av "Sarà perche ti amo" som Ricchi e Poveri (Italien 1978) haft stor framgång med i Sanremofestivalen, nu framförd av en helt ny grupp vid namn Laban.

Namnet Laban skulle föra tankarna till Abba med sina två "a", men vem som sjöng på skivan ville man inte berätta. Alla i rummet förstod direkt att det här skulle bli en enorm framgång - den här inspelningen hade det där speciella som alla vill få till men som är svårt att sätta fingret på vad det är - men åtminstone två personer på plats visste vems röster alla hörde.

Tvåan Tommy Seebach nickade säkert glatt - han hade producerat skivan. Ivan Pedersen hade tävlat i Melodi Grand Prix med sin grupp Taxi och kommit på allra sista plats. Han hade lånat ut sin röst till Laban (den kvinnliga rösten hörde till Lecia Jønsson) med tanken att det bara skulle bli en låt, men när hans nuvarande projekt floppade och den nya låten blev en megahit blev Ivan och Lecia Laban på heltid.

Laban släppte fem otroligt framgångsrika album på danska och två album på engelska och ledde till ett stort uppsving för lättsam schlagerpop i Danmark. Nästan hela Danmarks 80-tal i ESC kan spåras tillbaka till Laban: Hot Eyes, Trax, Snapshot, Gry Johansen samt Kenny & Lotte har tydligt låtit sig inspireras - i de flesta fall med stor framgång.

Betydligt mindre framgång hade den danska vinnaren Jens Brixtofte i Harrogate. Hans poppiga "Video video" - om hur människor alltmer fastnar framför sina tv-skärmar och kollar på allt möjligt skräp bara det finns på videoband - var insvept i tidstypiska synthljud men fick bara fem poäng och kom på näst sista plats med endast Finlands atombombsrock bakom sig.

Jens Brixtofte hade fått sitt första skivkontrakt redan som 18-åring och hade en ganska bra karriär i ryggen men stod även han vid ett vägskäl. Han hade upplöst sin gamla grupp och bildat en ny - Brixx - som han döpt efter sig själv.

Hans familj tyckte det var dags att sluta leka musiker och skaffa sig ett ordentligt jobb. Efter floppen i Harrogate tog det inte lång tid för Jens att följa deras råd. Han utbildade sig i företagsekonomi och blev med tiden lärare.Brixx / Video video (Danmark 1982)
17:e plats av 18 bidrag i Harrogate

1 kommentar:

  1. Ordentligt underskattat bidrag, en av mina favoriter från 1982, borde iaf ha kommit topp 10

    SvaraRadera