23 september 2016

Lorraine / Bulgarien 2005

Bulgarien skulle ta en ganska god stund på sig att leta sig in i Eurovision Song Contest. De lär ska ha anmält intresse för att vara med i Oslo 1996 men föll i så fall bort i ett tidigt skede. Med tanke på den egendomliga slutna semifinal som anordnades just det året var det kanske lika så gott. Sannolikheten att man skulle landat på näsan i debuten känns som ganska stor.

Först nio år senare skulle man ta sig för att debutera men satsade stort på en lång semifinal där tjugofyra bidrag gjorde upp om tolv platser i den stora finalen. Semifinalens resultat hade bestämts av en expertjury men i finalen fick tittarna välja vinnare i ensamt majestät. Kanske för att man ville slippa anklagelser om röstfusk i ett av Europas mest korrupta länder.

Om det var vad man tänkt sig slog taktiken fel. Före finalen florerade rykten att gruppen Kaffe och deras manager skulle ha försökt styra telefonröstningen genom att dela ut mobilkontantkort och uppmana människor att rösta. Moraliskt olämpligt men inte direkt emot reglerna.

Mitt under den direktsända finalen bestämmer sig Kaffes svåraste konkurrenter - Slavi Trifonov och Sofi Marinova - för att inte uppträda. Istället går de ut på scenen och - medan deras musikbakgrund spelas - läser upp en förklaring till varför de inte vill vara med i denna fuskiga tillställning. Det underliga är inte att Kaffe vann utan att den talade protesten slutade på andra plats i telefonomröstningen.

I Kiev hörde Kaffe knappast till favoriterna och ganska många fnissade åt den nödrimmade refrängen om "Lorraine in the rain". För att göra illa värre hade de ukrainska värdarna lyckats röra ihop saker och tagit fel på den bulgariska och den ungerska flaggan i det mesta pressmaterialet. Själv tycker jag att det är en ganska skön låt (om än långt ifrån en vinnare) och att Orlin Pavlov vid mikrofonen är en stabil vokalist jag gärna skulle vilja se på nytt i tävlingen.

Kaffe - vars namn borde uttalas som "café" och inget annat - upplöstes året efter och Orlin startade en framgångsrik karriär som soloartist och skådespelare. Den upprörda och andraplacerade Sofi Marinova skulle få en ny chans 2012 då hon representerade Bulgarien i Baku.Kaffe / Lorraine (Bulgarien 2005)
19:e plats av 25 bidrag (semifinal) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar