28 september 2016

Valoa ikkunassa / Finland 1961

Att Laila Kinnunen skulle representera Finland vid den internationella debuten i Cannes är en händelse som ser ut som en tanke. Ingen annan artist var lika självklar eller lika lyskraftig eller lika hemtam i rampljuset. Ingen annan var lika elegant eller lika sensuell eller lika lekfull.

Laura Annikki Kinnunen föddes bara några veckor innan Finland drogs in i andra världskriget och lilla Laila skickades som krigsbarn till Sverige. Hon kom tillbaka först som tioåring och hade då glömt sitt modersmål. Som tonåring ställde hon upp i ett antal sångtävlingar och fick sin första hit som sjuttonåring med "Lazzarella".

Snart visade det sig också att unga Laila var bästa vän med kameran. Hon var en de första finska artisterna som kändes naturlig och spontan framför en tv-kamera. En egenskap långt ifrån alla artister behärskar ens idag.

"Valoa ikkunassa" var en vemodig och väldigt finsk sång som Laila fyllde med närvaro och själ. Efter att två jurygrupper röstat låg den på delad förstaplats innan poängutdelningen tunnade ut rejält. Sex poäng och en tiondeplats skulle med åren visa sig inte vara så illa för Finland.

Laila fortsatte att tillhöra de allra största stjärnorna i Finland under 1960-talet och skulle ha varit värd att slå även internationellt. Hon spelade in sånger på minst elva olika språk och tycktes vara den finländska underhållningens självklara mittpunkt. I slutet av årtiondet började hennes privata problem störa karriären. Hon drack för mycket och fick rykte om sig att vara opålitlig.

Efter att ha försökt sig på en comeback 1980 avslutade Laila Kinnunen sin karriär, drog sig tillbaka från rampljuset och blev allt svårare alkoholiserad. Tjugo år senare avled hon, endast 60 år gammal, men hennes ande svävar fortfarande över det finländska musiklivet.

Nyutgåvor med hennes musik säljer fortfarande i stora mängder och det har gjorts en musikal om hennes liv. 2011 ställde hennes dotter Milana Misic upp i den finska uttagningen till ESC.Laila Kinnunen / Valoa ikkunassa (Finland 1961)
Delad 10:e plats av 16 bidrag i Cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar