20 september 2016

Judy et cie / Belgien 1976

Belgien hade valt en långsam, djupsinnig och i allra högsta grad melankolisk ballad ett år då de flesta andra satsade på att vara glada och vinnarlåten levererades med ystra synkroniserade danssteg. Pierre Rapsat stod verkligen ut från mängden.

Han var resultatet av en flamländsk far och en mor som flytt med sin familj undan det spanska inbördeskriget. Han hade spelat i flera band innan han 1973 satsade på en solokarriär med egenhändigt skrivna låtar. Han blandade rock och visa om vartannat utan att riktigt slå an hos den breda publiken. Att vinna den belgiska melodifestivalen var hans första ordentliga framgång och den skulle stanna kvar i allmänhetens minne.

Den tvetydiga textens Judy är en uttråkad troféhustru som ingen älskar eller åtrår, vilket hon själv är smärtsamt medveten om. Hon drömmer om att bli en vacker docka med döda ögon - en sådan alla verkar vilja ha - och dyker i flaskor för att döva smärtan. "Arma Judy" är textens sista ord.

Juryn uppskattade inte sången fullt ut men "Judy et cie" har fått upprättelse med åren och det är fler än jag som tycker att den hör till Valloniens bästa bidrag genom tiderna. Den blev tillräckligt framgångsrik för att skivbolagen skulle fortsätta tro på Pierre Rapsat.

Sex år senare kom det stora kommersiella genombrottet och de följande åren hade "Pierrot" stora framgångar inte bara i Belgien, utan även i Frankrike och Kanada. Snart tröt inspirationen och det blev mer tyst om honom.

2001 gjorde han en storstilad comeback med skivan "Dazibao", hans artonde och sista album. Knappt hade skivan hunnit ut i butikerna förrän Pierre Rapsat diagnosticerades med svår cancer. I april 2002 avled han, endast 53 år gammal.Pierre Rapsat / Judy et cie (Belgien 1976)
8:e plats av 18 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar