17 september 2016

Igranka / Montenegro 2013

Sedan mitten av 1990-talet har experimentlustan stigit i Eurovision Song Contest. Allt oftare försöker deltagarna tänja på gränserna och föra in nya element, nya stilar och nya genrer i tävlingen. Tråkigt nog blir experimenten ofta halvdana. Vad man än vill prova så blir det välkammade och ofarliga varianter istället för äkta vara. Schlagermetall, schlager-rap och schlager-hiphop.

Montenegro hade testat både det ena och det andra utan att ta sig till final och på femte försöket kallade man in hiphopduon Who See från turistparadiset Kotorbukten. Tillsammans med sångerskan Nina Žižić bjöd man på en riktigt hård låt med rejält vassa kanter där det aldrig kom någon förlösande refräng som alla kunde sjunga med i. Här var ingenting tillrättalagt för den breda publiken. Om man bortser från en grabbig och rätt irriterande sexistisk förhandsvideo så lovade det här gott.

I Malmö hade Dedduh och Noyz skojigt nog bytt ut sin värsting-image och uppträdde istället som astronauter - de första montenegrinska hiphoparna i rymden? - medan Nina kom upp ur golvet som en stencool, högteknologisk gudinna.

I slutändan blev det lite för utmanande och svårt för juryn som nog egentligen borde ha omfamnat vad som helst lika uppfriskande och icke-strömlinjeformat som det här. Om tittarna fått bestämma själva hade Montenegro kommit fyra i semifinalen och tagit sig till final för första gången.Who See feat Nina Žižić / Igranka (Montenegro 2013)
12:e plats av 16 bidrag (semifinal) i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar