4 september 2016

Questo amore / Italien 1978

Ricchi e Poveri - rika i själen men fattiga i plånboken - bildades 1967 och hade fått en flygande start på karriären med flera stora hits efter det riktigt stora genombrottet med världshiten "Che sarà" vid Sanremofestivalen 1971.

Med åren hade gruppen blivit något mindre framgångsrik och nu ville man nå större internationell ryktbarhet genom att representera Italien i Paris. 

"Questo amore" var en snygg och bra låt - speciellt i sin långa studioversion - men blev kanske en aning anonym efter att ha anpassats till eurovisionsreglerna och kortats ned till tre minuter. I kölvattnet av Abba kändes kanske inte en kvartett med två män och två kvinnor som speciellt originellt heller och placeringen blev oförtjänt låg.

Gruppens båda sångerskor skulle få allt svårare att komma överens och tre år senare bubblade känslorna över. Efter ett stort gräl lämnade blonda Marina Occhiena gruppen för att försöka sig på en solokarriär istället.

Ricchi e Poveri gick stärkta ur krisen och uppfann sig själva på nytt. Gruppen gick in i sin mest framgångsrika fas med en mängd framgångsrika bidrag till Sanremo och massor av stora hits, som "Sara perchè ti amo", "Come vorrei" och "Mamma Maria". Man slog också igenom internationellt och blev mycket populära i Västtyskland, Frankrike och även på andra sidan järnridån.

Rykten gör gällande att Rai ville skicka gruppen till ESC på nytt 1986, på toppen av deras internationella succé, men att trion tackat nej. Rai hade ingen plan B och drog sig därför ur finalen i Bergen, men om det stämmer eller inte är oklart. Det vi vet är att Italien drog sig ut på ett tidigt stadium, redan innan startordningen lottats.

Även om man slutade producera egna hits i början av 1990-talet har Ricchi e Poveri levt gott på sina gamla framgångar och turnerat runt hela Europa många gånger om. 2016 meddelade Franco Gatti att 48 års karriär får räcka och att han drar sig tillbaka från musiken och sedan dess fortsätter Angela Brambati och Angelo Sotgiu som duo.

Vid Sanremofestivalen 2020 återförenades de fyra originalmedlemmarna på scenen för att fira att det gått femtio år sedan deras första deltagande.

Uppdaterad 19 augusti 2021


Ricchi e Poveri / Questo amore (Italien 1978)
12:e plats av 20 bidrag i Paris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar